12/22/14 20:43
(http://pik.bg)

Етнограф: Виното е един от най-важните елементи на трапезата на Бъдни вечер и Коледа

Етнограф: Виното е един от най-важните елементи на трапезата на Бъдни вечер и Коледа

"Виното е един от най-важните елементи, които присъстват на трапезата на Бъдни вечер, на Коледната трапеза и изобщо на всяка празнична вечеря." Това каза Десислава Божидарова, етнограф в Регионалния исторически музей във Видин, пише агенция "Фокус".

Виното, хлябът и солта е „светата троица” на трапезата на българина"", подчерта етнографът. Тя посочи, че самото култивиране на лозата е започнало още по времето на неолита – тракийското наследство, описанието на виното, което траките са правели.

„В християнската легенда знаем, че Ноевият ковчег спира в планината Арарат и първата култура, която Ной засажда е точно лозата. В църквата виното е Христовата кръв, а хлябът е Неговото тяло”, обясни етнографът.

Трапезата на Бъдни вечер е поменална – тя не се вдига цяла нощ, за да могат нашите предци да дойдат и да почетат нашата трапезата и да благословят дома. На Коледа, когато се посрещат коледарите, първото нещо, което им се поднася от домакина, е бъклицата с вино.

„Във всяка българска къща през XIX и XX век се е правело вино. И не само по селата, но и в градовете семействата са имали лозе, от което са правели своето вино”, каза още Десислава Божидарова. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване