12/22/14 10:07
(http://www.dnevnik.bg/)

"Протестна мрежа" иска оставката на Владислав Горанов


За оставката на финансовия министър Владислав Горанов, както и за иницииране на публично и експертно обсъждане на темата за пенсионната реформа настоява "Протестна мрежа". Миналия петък пред сградата на Народното събрание се събраха протестиращи със същото искане заради поправките, според които пенсионни осигуровки ще бъдат пренасочвани към НОИ.

"Недопустимо е вземането на управленски решения по формулата "един неделен следобед", се казва в разпратена до медиите позиция на "Протестна мрежа" относно гласуваните промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване. "Протестна мрежа" не е съгласна и с начина на провеждане на пенсионната реформа и изисква прозрачност и обществен диалог. Ето останалата част от позицията:

Набързо бяха гласувани промени в Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване, без никакво предварително обсъждане и при явно аргументирано несъгласие от редица засегнати страни. За нас това е арогантна демонстрация на сила и пренебрегване на разнопосочните, но еднакво важни обществени интереси и замяната им с недемократичната управленска формула "някаква среща в един неделен следобед". Решението пренебрегва законово заложения принцип на открито тристранно обсъждане с бизнеса и социалните партньори.

Припомняме на кабинета какво е записано в програмата му за управление: "Политика на прозрачност: Механизъм за гражданско участие при важни за страната въпроси с възможност за влияние върху управленските решения; Задължителна предварителна оценка на въздействието на законодателните и нормативните актове; Приоритизиране на откритото управление като политически ангажимент, осигуряващ на гражданите и техните организации възможно най-пълна и точна информация за управлението и дейността на държавните органи."

Подобни действия на приемане на важни законови промени при незачитане на базисни принципи са напълно недопустими. Настояваме за незабавната оставка на министър Горанов и заявяваме, че пренебрегването на гражданския интерес ще доведе до ескалация на натиска върху правителството и ще разруши напълно минималното гласувано му доверие.

Очакваме кабинетът да приеме оставката на Владислав Горанов като едновременно с това инициира обсъждане на темата за пенсионната реформа на две нива - публично и експертно. До намирането на приемливо и обществено консенсусно решение настояваме за оттегляне на приетите законодателни промени.

Отказа от посочените действия ще приемем като отказ от спазване на принципите на прозрачност и гражданска отчетност в управлението, който ще доведе до незабавни действия за неговата промяна, тъй като няма да има друг възможен ход, освен оставка на цялото правителство.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване