12/22/14 12:10
(http://pik.bg)

Симеонов: Коалиция „Патриотичен фронт- НФСБ и ВМРО” е категорично против предлаганата пенсионна реформа

Симеонов: Коалиция „Патриотичен фронт- НФСБ и ВМРО” е категорично против предлаганата пенсионна реформа

Коалиция „Патриотичен фронт НФСБ и ВМРО” е категорично против предлаганата пенсионна реформа. Това каза за "Фокус" съпредседателят Валери Симеонов. По думите му, тази позиция е изразена чрез изказванията в пленарна зала и чрез гласуването.

„Аз лично направих изказвания и със самото си гласуване показахме категоричното си несъгласие за този прибързан и от наша гледна точка доста нечистоплътен начин за отнемане правата на частните пенсионни фондове да съществуват. Според мен това е посегателство върху различната база, върху която се изграждат пенсионните фондове. Едната е на държавна база, а другата- на частна основа. Това е свързано с посегателство върху частната собственост според нас.

На българите им се дава право да се прехвърлят в рамките на една година към солидарния фонд, който е държавният, без да имат такова право да се прехвърлят впоследствие обратно. И това нещо да се нарича демокрация, това да се нарича свобода на избор-просто е гавра, манипулиране на средства. Както знаете , когато всички медии гракнат, народът лесно вярва и се поддава на такива манипулации.

Следва, че действително трябва да има възможност за избор, но с новия законопроект такава не се дава. Нещо повече -посяга се да се разбие модел, който съществува 14 години. Друг е въпросът дали е успешен или не, но все пак върши работа и е създал един от малкото стабилни финансови стълбове на държавата, защото в момента в частните фондове има над 7 млрд.лв. НОИ, както знаете, трудно може да гарантира нормални пенсии даже нещо повече- фактически по никакъв начин вноските на работещите не осигуряват бъдещи пенсии на всеки един от нас, а отиват за изплащане на пенсиите на тези, които са се пенсионирали преди години.

Нашите вноски, които плащаме и които се отделят, отиват незабавно за пенсиите на пенсионерите, които са в момента в България, което противоречи на идеята и на практиката за създаването и сформирането на пенсии. Това нещо продължава доста време. Единствената стабилност, единствените доходи носят частните фондове, в които има 7 млрд. лв.

Видяхме, че се посяга и на тях. Според мен тепърва ще се разраства този проблем и това е само началото на една пенсионна криза. Не дай си ,Боже, това да разклати и държавата, защото е възможно да стане това”, каза Симеонов. На въпрос- реален ли е бюджетът за 2015 година, съпредседателят отговори, че един бюджет се преценя дали е реален в края на годината. „Ако питате министър Горанов, той самонадеяно ще се завърти на пета и ще каже“ Много добър бюджет“.

Други специалисти мислят, че това е бюджет, който е основан изцяло на попълнения от данъци и такси, който е не особено стимулиращ и неперспективен. Няма да се правя на човек, който разбира от всичко. Мисля, че реалността и практичността на един бюджет може да се прецени чак когато е минала годината. Тогава вече може да се направи извод дали е бил добър или лош”, каза Симеонов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване