12/23/14 23:33
(http://pik.bg)

20 лв. на човек , за да отидем да гласуваме

20 лв. на човек , за да отидем да гласуваме

По 20 лв. поощрение да се въведе за всеки, упражнил правото си на глас. Това обмислят в парламентарната група на ГЕРБ, пише "24 часа".

Другият вариант - на порицанието, бил по-малко вероятният, макар че не е напълно отпаднал. Ако такова бъде възприето, ще се изразява в публикуване на имената на тези, които не са отишли до тъмната стаичка. Те може да бъдат окачени на стената на съответната районна избирателна комисия, или по-вероятно - публикувани само на сайта й. В управляващата партия са категорични, че задължителното  гласуване трябва  да е факт преди  местните избори идната есен.

Както и че промяната в Изборния кодекс не трябва да се прави в последния момент. За поправки тип "12 без 5" те критикуваха предишните управляващи в началото на тази година, когато под ръководството на червената Мая Манолова миналият парламент приемаше новите правила.

Още тогава ГЕРБ лансира идеята вотът да стане задължителен, а упражняването му да се стимулира чрез раздаване на ваучери за по 20 лв. за административна услуга. Текстовете предвиждаха валидността на ваучера да е 2 г. След лутане между различни идеи в крайна сметка предложението бе да няма глоби за тези, които все пак не отидат до урните.

В началото на ноември шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви първо пред “24 часа”, че до местните избори гласуването ще стане задължително. СНИМКА:


По груби сметки стимулирането на гласоподавателите за парламентарните избори щеше да излезе към 12 млн. лева на бюджета.

"Това обаче са ценни книги, а не пари в обращение", уточни тогава депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов, сега шеф на правната комисия.

Да има данъчни облекчения за хората, които гласуват, бе лансирано като предложение в парламента за първи път през 2008 г. от депутатите на НДСВ. Тогава от ДПС и БСП бяха твърдо против.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване