01/27/15 13:39
(http://www.dnevnik.bg/)

Закани за дисциплинарни уволнения и съд ще спират кражбите на гориво от БДЖ


Служителите на железниците, които бъдат хващани в злоупотреба с горива, ще бъдат уволнявани дисциплинарно, а ръководителите, част от схемата, ще се предават на прокуратурата, закани се днес управителят на "БДЖ - Товарни превози" Любомир Илиев, цитиран от "Фокус". Той поясни, че е на поста от месец и половина, а от железниците се краде от доста години.

Илиев посочи, че средният разход на дизел на един локомотив през годините се увеличава, въпреки че работата намалява. Така за последните две години БДЖ дава с 2 млн. лева повече за гориво. Едно от решенията на новото ръководство е разходните норми на машините да бъдат намалени с 10%, а от 1-ви март с още толкова.

Оказало се, че от монтираните през 2012 година на локомотивите 53 устройства, за контрол на пробега и консумацията на гориво, само 16 работят, но данните от тях не се следят. Вече са взети мерки повредените датчици да се ремонтират и до края на февруари всичките би трябвало да са в изправност.

Само 35 заловени да крадат дизел, нито един не е освободен
Илиев каза още, че намалява броя на хванатите да злоупотребяват с гориво, като през 2013-та те са били 65, а през миналата година едва 35. Управителят на "БДЖ - Товарни превози" се възмути, че сред провинилите се няма дисциплинарно уволнени, а наказанията са забележки или последно предупреждение за освобождаване.

Любомир Илиев поясни, че е създадено ново звено по контрол на кражби с гориво. То ще следи данните от GPS системата, ще проверява разходите за гориво, разходните норми и рисковите точки, където спират локомотивите за източване на резервоарите. Предвижда се поставяне на камери, които да следят поведението на машинистите, движението на влака, ще се монтират и т.нар. черна кутия, които ще записват всички показания на машините денонощно. "При 10 пункта, на които зареждат нашите локомотиви, монтираните камери не работят и не се следи зареждането", посочи той.

Търсят се съучастниците сред ръководителите
Освен директно източване на гориво са констатирани и злоупотреби с надписване на пътни листи. Обобщавайки ситуацията управителят на БДЖ "Товарни превози" казва, че няма как всички нарушения да стават без знанието на управляващите компанията. По думите му на Илиев, най-лесно се доказват преките извършители, а по-трудно да се разкрият тези, които са разпънали "чадър" над тях.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване