01/27/15 04:20
(http://www.klassa.bg/)

Качват Путин на 800 коня

 Руският президент Владимир Путин скоро ще се качи на супермощна лимузина, създадена специално за първото лице на страната, информира вчера ТАСС. Автомобилните конструктори ще покажат творението си до края на годината, като се очаква всички ВИП чиновници да сменят западните си коли с руски до 2017 г.

 

Двигателят за президентското возило ще е с 12 цилиндъра, работен обем 6-7 литра и мощност от 800-850 конски сили, като разработката му е поверена на

 

немския концерн „Порше”

 

Конструкторите се похвалиха, че по своите параметри споменатият мотор няма аналог в света. „Това ще е най-безопасният, най-големият и тежък автомобил класа „лукс” в света – с тегло около 6 тона”, обясни ръководителят на Инженерния център на Политехническия университет на Петербург Алексей Боровков. Пред ТАСС той допълни, че независимо от внушителните си параметри возилото ще бъде изключително маневрено. „Западните ни колеги, които участват в проекта, неофициално нарекоха творението ни „Цар Двигател”, обясниха от руския научноизследователски автомобилен институт. Експертите уточниха, че споменатият мотор може да бъде адаптиран и за самолетостроенето. Новото возило за Путин се разработва в рамките на програмата „Кортеж”, като целта е руският държавен елит да не разчита на вносни коли, а да използва лимузини родно производство. Предвижда се освен седан конструкторите да представят още джип и микробус. За финансиране на проекта ще бъдат похарчени 8 млрд. рубли, или около 109 млн. евро. Междувременно вицепремиерът Дмитрий Рогозин заяви, че „нещата в САЩ щели да вървят далеч по-добре, ако имали президент като този на Русия”. Висшият чиновник, цитиран от ТАСС, обясни, че „Владимир Путин осъществява

 

ръчно управление

 

на военнопромишления комплекс и в детайли вниква в същността на въпросите, засягащи отбраната и сигурността”. Освен това Рогозин е категоричен, че „националната система за противоракетна отбрана на САЩ не би могла да се справи с руските стратегически ракети”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване