01/27/15 19:35
(http://pik.bg)

Областната управ на Пловдив прие делегация от китайския град Нинбо

Областната управ на Пловдив прие делегация от китайския град Нинбо

Делегация от китайския град Нинбо посети Областната управа в Пловдив днес за среща с губернатора Розалин Петков и кмета на града Иван Тотев, съобщиха от пресцентъра на Областната управа.

На срещата присъства и Ангел Христозов председател на Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие, в качеството и на организатор на визитата.

Китайските гости, сред които Динг Хайбин, зам.-генерален секретар на Община Нинбо, Джанг Синг-ар, зам.-директор на Дирекция „Конгреси и изложение“, Ли Дзиенхуа, зам.-президент на Комисията за насърчаване на международната търговия, клон Нинбо, Чиен Шъсионг, диектор на Дирекция Международна търговия и икономическо сътрудничество, Ху Шъ‘и, ръководител в отдел на Дирекция Международна търговия и икономическо сътрудничество запознаха българските си домакини с приоритетните области,  които представляват интерес за бъдещо сътрудничество – инвестиции, търговия, туризъм и култура.

„Преди да пристигнем тук, в България, ние се срещнахме с нашите китайски приятели и партньори, които вече са решили да инвестират в България и в Пловдив, така че тази среща е една конкретна стъпка в тази посока“, заяви Дзиенхуа.

На 8 юли тази година в Китай ще се проведе мащабно Международно изложение, подкрепено от държавата, в което ще участват китайски фирми и организации и такива от Централна и Източна Европа.  Проявата е изключително важна и престижна, защото представлява Платформа за обмен и връзки.

Изложението ще бъде не само среща на бизнеса, но и среща на общини, области и инвестиционни институции. Затова са предвидени множество подфоруми, тематични за всяка категория.

С цел реализиране на китайската политика за засилване на сътрудничеството със страните от Централна и Източна Европа, ще бъдат организирани множество съпътстващи събития, които да улеснят общуването между бъдещите партньори, включително в областите  туризъм, образование и култура.

Китайските гости заявиха своята радост от това, че посещават гр. Пловдив и използваха случая  да отправят официална покана към областния управител и кмета на Пловдив да посетят предстоящия форум през юли в Китай и да оглавят българската делегация.

Областният управител Розалин Петков запозна гостите накратко с възможностите, които област Пловдив притежава като ресурс, инфраструктура, икономически зони и наличие на всички необходими и подходящи условия за сътрудничество между двете страни на регионално ниво.

Кметът Иван Тотев изрази своето задоволство, че тази среща се случва в условията на установените дългогодишни, приятелски контакти с китайската страна, в период когато се отбелязват и 65 години от установяването на дипломатически отношения България – Китай. 

„Изминалата година беше много важна за нас, защото подписахме Меморандум с китайския град Шънжън, посрещнахме делегация от там, организирахме мащабен форум в Пловдив. Наша делегация, водена от арх. Илко Николов, председател на ОбС-Пловдив също посети Шъншън и се върна оттам с отлични, прекрасни впечатления", каза Тотев.

Кметът изрази увереност, че това, което е положено като основа ще продължи да се развива и занапред. Ще има още много мостове на сътрудничество. Община Пловдив е изпратила 3 студенти да се обучават със стипендии в Шънжън и тези млади хора един ден също ще бъдат наши посланици в тези начинания.

Създадена е връзка между университетите и вече има и желаещи от китайска страна, които искат да се обучават в Пловдив.

Председателят на  Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие Ангел Христозов запозна областният управител и кмета на Пловдив с информацията, че непосредствено преди тази среща е бил подписан „Меморандум за сътрудничество между Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие и Комисията за насърчаване на международната търговия, клон Нинбо (CCPIT)“.

Асоциацията започва усилена подготовка за форума през юли в Китай, който е Платформа за сътрудничество и място за среща на бизнеса, културните, образователните и туристическите организации.

Асоциацията ще се готви за представянето на България и за реализирането на конкретни дейности в областите бизнес, образование, култура, наука и спорт, каквито са  и основните акценти, залегнали в Меморандума.

Предложил е на китайските си партньори в Нинбо да бъде организирана изложба на известни български художници, както и гостуване на Ансамбъл „Тракия“.

По програма предстои посещение на икономическа зона Тракия и на забележителностите на Стария Пловдив./topnovini.bg

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване