01/27/15 14:24
(http://www.dnevnik.bg/)

Парламентът в Киев обяви Русия за агресор, а сепаратистите – за терористи


Парламентът на Украйна прие декларация, с която обявява Русия за "страна-агресор", а т.нар. Донецка и Луганска народна република – за терористични организации.

Решението, за което гласуваха 271 от нужните за приемането му 226 депутати (и нито един "против"), може да има международно-правни последици и дава основание на властите в Киев да наложат санкции над работещите на украинска територия руски медии.

В неделя на Съвета за национална сигурност с участието на президента Петро Порошенко бе обсъждано прилагането в Украйна на санкциите, въведени от САЩ, ЕС и страните от Г-7 срещу Москва. Едно от решенията за "извънредни мерки по противодействие на руската заплаха и проявите на тероризъм, подкрепян от Руската федерация" е да бъде снабдена армията с ново оръжие и военна техника.

Освен това на правителството в Киев бе възложено да започне процедура за изправяне пред Международния трибунал в Хага на сепаратистите, виновни за извършване на престъпления срещу човечеството през 2014-2015г.



На днешното заседание в парламента бившият премиер Юлия Тимошенко, която е един от инициаторите на декларацията, призова да се прекрати действието на Договора за дружба и сътрудничество с Русия.

"Как да обявим Русия за страна-агресор, ако Украйна още има такъв договор и разни други подобни неща, подписани още през 1997г.? Желателно е още на утрешното заседание на Върховната рада всичко това да бъде денонсирано, нещата трябва да се назовават с истинските им имена, когато срещу нас водят война", заяви тя .

Лидерката на партия "Баткившчина" отдавна настоява в Донбас да бъде обявен режим на военно положение. Днес в парламента 241 депутати одобриха текст (макар че липсват важни правни елементи от нега - бел.ред.), даващ право на главнокомандващия - президентът Порошенко - да прави еднолични изключения от закона за лустрация за висши военни, които могат да помогнат в операцията в Източна Украйна.



Виктория Сюмар, председател на перламентарната комисия по въпросите на информацията и свободата на словото, заяви, че след декларацията Украйна може да забрани или ограничи ретранслацията на руски телевизионни канали и радиостанции, както и да не позволи руска собственост на украински медии.

"Не вярвайте на това, което казват официалните власти в Украйна и някои медии... Там твърдят, че в Донбас има терористи. Ако беше така, щяхме да чуваме за терористични актове. А такива няма, не сме чули за нито един атентат в Украйна", заяви днес в Страсбург Алексей Пушков, ръководител на руската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и председател на комисията по външна политика на Държавната Дума в Москва. По думите му там има мирни хора, издигащи мирни искания за повече права на местната власти за културна автономия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване