01/27/15 17:51
(http://pik.bg)

Свлачище скоростно поглъща участък от международен път край Малко Търново

Свлачище скоростно поглъща участък от международен път край Малко Търново

Международният път за Турция в района на граничния пункт край Малко Търново е пред разруха. За това алармира кметът на Малко Търново Илиян Янчев. Активизирало се е старо свлачище на 2 км преди граничния пункт, което е на път да погълне участъка, ако не се вземат спешни мерки.

Новото пропадане е започнало снощи, като само за няколко часа се отворил огромен процеп в асфалта. „Това значи, че ако така се движат нещата, утре пътят към границата може да е затворен напълно”, заяви Янчев.

Проблемът е изключително сериозен, тъй като това е единственият път за границата, алтернатива няма. В момента е затворена едната пътна лента, участъкът е обозначен с пътни знаци, но движението не е спряно.

Една от основните причини за активизиране на свлачището са тежките камиони, натоварени с дървесина, които непрекъснато минават през участъка. „Пред очите ми тирове, претоварени с 10-15 тона над допустимото, разбиват пътищата от републиканската и четвъртокласната общинска пътна мрежа. Пътища, водещи до туристически обекти, до най-стойностното ни наследство, нашата гордост - културната история, водещи до селата, до параклисите, до реките”, заяви кметът Янчев.

Той се е обърнал с молба за помощ към областния управител Вълчо Чолаков, който пък от своя страна е сезирал компетентните институции. Проведен е разговор с шефа на Областно пътно управление в Бургас Димитър Порязов, който поел ангажимент да се предприемат мерки по отстраняване на проблема. Губернаторът е поел ангажимент да се въведе ред в извозването на дървесината.

Какво е предизвикало самото свлачище, което е подпомогнато от тировете, трябва да се произнесат експертите, каза Янчев. Той обаче е убеден, че една от причините са тежките машини, преминаващи оттам.

В обръщение във фейсбук Илиян Янчев призова всички за помощ кой с каквото може.

„Искам помощ от медиите, от всички зрели хора, от всички онези, които живеят в Странджа. Ние сме малка община, но не искаме по никой начин да бъдем пренебрегнати. И това, което го имаме, искаме да го запазим и за поколенията, за децата”, заяви малкотърновският кмет пред Topnovini.bg. Той допълни, че ще поискат среща с Държавното горско стопанство да им обяснят плановете за сеч, в какъв период ще се възстанови гората, защото всяко едно отсечено дърво е на по 80-100 години, дали ще е достатъчен един човешки живот, за да го отсечеш и отнесеш за Гърция или Турция.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване