01/27/15 22:07
(http://pik.bg)

Скандали между ГЕРБ и БСП оставиха на произвола стотици болни от грип в общините Карнобат и Сунгурларе

Скандали между ГЕРБ и БСП оставиха на произвола стотици болни от грип в общините Карнобат и Сунгурларе

Вътрешното отделение на общинската МБАЛ Карнобат затвори в пика на грипната епидемия! Всички заразноболни пациенти, повечето от които с усложнения в смъртоносната белодробна пневмония, са принудени да си съберат багажа и да напуснат здравното заведение. „Някои опитаха да продължат лечението си в Бургас, но заради липса на свободни легла и в МБАЛ-Бургас са се прибрали по домовете си“, алармираха наши читатели от Карнобат с писмо до редакцията. Имаме и обаждания с настояване да идем на място и да проучим какви са причините, довели до тази ситуация.

Затвореното отделение обслужва и съседната община Сунгурларе. Гражданите на двете общини са възмутени. До Флагман.бг достигнаха слухове, които ако се окажат верни, не правят чест за болницата, призвана да спасява човешки животи, а на практика превърнала се в място за долнопробни интриги. 

Според една част от информаторите ни, които желаят да останат анонимни, до затварянето на възловото отделение в разгара на епидемията се е стигнало след напускането на д-р Донка Александрова. Карнобатлийката приела оферта от частен санаториум в Слънчев бряг и  хвърлила рапорта за напускане. Предпочела да пътува всеки ден по 70 км, отколкото да си къса нервите в МБАЛ-Карнобат.

Това си е моя работа къде ще ходя и кога ще ходя! Кои сте вие от Флагман, че да ме питате?! И ви моля да не ми задавате въпроси по какви причини съм си тръгнала от тая болница! Вината не е моя!“, изкряска ни в телефонната слушалка д-р Александрова, след като разбра, че като журналисти сме разтревожени за здравето на хората от двете общини.

Тонът на Александрова бе далеч от нормалния, разполагаме със запис от опита ни да проведем нормален разговор с медик. Александрова не си тръгнала заради по-добрите финансови условия в Слънчев бряг, според информаторите ни, а заради нездравословната среда в общинската болница. След нея там останали само двама лекари, единият от които е бившата съпруга на главния лекар Красимир Маринов – д-р Нели Халваджиева, специалист по белодробни заболявания. Само с двама лекари не се покривал норматива за функциониране на звеното и затова на 22 януари, четвъртък, опразнили отделението. 

Тези дни из Карнобат се разнася мълвата, че разпадът в болницата е свързан с личния живот на д-р Маринов. След раздялата с бившата си съпруга д-р Халваджиева, управителят заживял с медицинската сестра Женя Дюлгерова. Имат и сключен брак. Сестра Дюлгерова била назначена от Маринов за главна сестра и след „коронясването“ й се превърнала в нещо като Първа дама в болницата. Това дразнело колегите и довело до отлив на лекари и друг помощен персонал.

Д-р Красимир Маринов е хирург, местен човек, ръководи здравното заведение от 2007 година. По думите на негови пациенти бил професионалист и добър като лекар. Мандатът му обаче е изтекъл,  а Общинският съвет в Карнобат  бави избора на нов управител.

На ноемврийската сесия м.г. общинската администрация на червения кмет Георги Димитров внесе докладна записка за утвърждаване на условията на конкурса. Но групата на ГЕРБ я бламира. В последните месеци ГЕРБ се проявява като твърда опозиция на кмета Димитров, с когото имат коалиционно споразумение за общо управление и му дадоха свой зам.кмет. Причината за втвърдяването очевидно са предстоящите местни  избори. Председателят на постоянната комисия по здравеопазване д-р Величко Колев е от ГЕРБ. На ноемврийската сесия той бе сред най-сериозните критици на предложената процедура по избора на управителя.

Д-р Красимир Маринов е член на БСП и има твърдата подкрепа на съпартиеца си Георги Димитров.
Репортерски екип на Флагман.бг пристигна в МБАЛ- Карнобат вчера, за да видим на място какво е положението. Не открихме управителя в кабинета му. Поразпитахме къде би могъл да бъде в работно време и се оказа, че той се намира в кабинета на главната сестра. (Видеоматериал от тази мила картинка ще публикуваме утре).

В общи линии заварихме семейство Маринови седнали един до друг пред общ компютър. Управителят, разбирайки, че говори с журналист, спокойно взе якето си, простряно преди това върху облегалката на съпругата, взе  горящата в пепелника цигара и без никакво смущение се съгласи да говори с нас, извеждайки ни обаче в друг кабинет. Преди това главната сестра Дюлгерова кокетно му обеща, че ще продължи сама да попълва някаква документация. От плавните движения на пръстите по клавиатурата и в нежните нотки на гласа й се усещаше преданата обич към шефа и съпруга.

МБАЛ Карнобат е основно ремонтирана, но и изпразнена от съдържание, след като още едно отделение затвори

Интервюто с д-р Красимир Маринов ще прочетете утре, за да разберете от него кой стои в дъното на интригите и кой всъщност го е довел до състояние да се откаже от следващ мандат.

Ние видяхме, че болницата е останала само с три отделения, а в същото време сградата е прясно ремонтирана и може да поеме десетки болни от двете общини.

Председателят на ОбС Теодор Ченешев обеща пред екипа ни на 5 февруари проблемът с болницата най-сетне да се реши. Той бе категоричен, че няма никакъв конфликт между бившата жена на д-р Маринов и настоящата му нежна половинка, тъй като разводът им бил отдавна, а помежду си двамата поддържали цивилизовани отношения.

„Това звучи крайно долнопробно – да се намесваме в личния живот на хората. Пък и от вас чувам, че вътрешното отделение е закрито. То е в ремонт. Ставате жертва на политически интриги, които не правят чест на тези, които ги създават. Д-р Маринов е подложен на проверки от 2011 г., не са открити нарушения“, заяви Ченешев, който активист от БСП.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване