01/27/15 14:34
(http://www.dnevnik.bg/)

Собственик на клиника в Пловдив поръчал убийство и палежи на коли на конкуренти, твърди МВР


Собственикът на частната "Неотложна помощ" в Пловдив Атанас Червенков–Райфъла стои зад престъпна група, направила опит за убийство, извършила няколко палежа на автомобили и съпричастна към други престъпления, съобщи на пресконференция в Пловдив главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, цитиран от радио ''Фокус Пловдив". По неговите думи има достатъчно доказателства, че бизнесменът е поръчител на всичките тези престъпления.

20 000 лева за убийство и 2000 за палеж на кола
"Той е давал своите поръчки на пловдивчанина Веселин Загорски, който е криминално проявен, а той от своя страна е наемал изпълнители на поръчките. По нареждане на Червенков е бил направен опит за убийство през февруари 2014 г. на един от собствениците на частна клиника в Пловдив, който се явява конкурент в бизнеса. Аргир Гяуров беше намушкан пред дома си с нож седем пъти и оцеля по чудо. Поръчката е била за 20 000 лева, но изпълнителите са получили само половината сума, защото нападнатият е оживял.

Според МВР по поръчка на Червенков за периода 2013–2014 г. са запалени общо седем автомобила в Пловдив. Сред тях са линейка на клиниката на Аргир Гяуров и три коли на семейството на бившия депутат от ГЕРБ Анатолий Йорданов, който също е бизнес конкурент на Червенков.

Ядосан на бившата управителка на своя медицински център, за която се твърди, че е била и любовница на Райфъла, той поръчал подпалването и на ползвана от нея кола. За палежите извършителите са взели между 2000 и 4000 лв.

Окръжният прокурор на Пловдив: Нивото на престъпниците падна, не са ония интелигентни бандити от миналото
До момента са задържани шестима души. С наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" от първоинстанционния съд са четири от лицата. Предстои да бъде поискана постоянна мярка за неотклонение и на другите двама, сред които е и поръчителят на престъпленията Атанас Червенков.

Разследващите са убедили извършителите да направят пълни самопризнания в присъствието на адвокати и всички останали реквизити по кодекса, за да се считат самопризнанията за годни. Събрани са множество показания и на свидетели на извършените престъпления.

"Нивото на престъпниците падна много. Не са ония интелигентни бандити от миналото, които познаваме. Става въпрос за много млади хора, които за дребни суми вършат безумия", коментира окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

През февруари миналата година името на Атанас Червенков попадна в медиите, след като полицията и прокуратурата в Пловдив съобщиха, че са предотвратили опит за отвличане на жена му и сина му, за които щели да искат 750 000 лева откуп. Сигналът за готвеното престъпление беше подаден от самия бизнесмен, а по случая специализираните органи работиха пет месеца.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване