01/27/15 14:19
(http://www.dnevnik.bg/)

Страсбург даде на България 18 месеца да подобри условията в затворите


Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург дава на България 18-месечен срок да приведе в действие комбинация от мерки, свързани с подобряване на условията в местата за изтърпяване на наказания, съобщи Българският хелзинкски комитет.

С пилотно решение по делото "Нешков и други срещу България" от  27 януари 2015 г. ЕСПЧ осъжда България за пренаселеността и лошите материални условия в затворите в страната, което нарушава Член 3 от Конвенцията (забрана за нечовешко и унизително отношение).

Друг констатиран проблем е липсата на правно средство за защита на член 3 от европейската конвенция, който постановява забрана за нечовешко отношение и наказание, а именно липсата на превантивно и компенсаторно средство.

Съдът констатира, че зад нарушенията стоят структурни проблеми, от които страда цялата система на затворите в България и определя срок от 18 месеца, в който правителството да предприеме комплексни мерки за справянето с тях.

Делото е образувано по жалби на петима затворници от Варна, Стара Загора, Бургас, Плевен, Ловеч. ЕСПЧ установява изключителни нарушения на материалните условия - изключително висока пренаселеност, липса на тоалетни и много малък брой общи санитарни помещения (например четири тоалетни, един душ и две мивки с течаща вода за живеещите на един етаж 200 човека); недостатъчен достъп до естествена светлина през деня и постоянно работещо изкуствено осветление през нощта; липса на вентилационни системи; недостатъчно отопление и неадекватна медицинска грижа.

Съдът в Страсбург назовава някои възможни мерки, за справяне със ситуацията: изграждане на нови затворнически съоръжения, налагане на по-краткосрочни наказания, замяна на наказанието лишаване от свобода с други видове наказания,

Съдът предлага на държавата и въвеждането на конкретни законодателни мерки - създаване на независим орган, който да упражнява надзор над местата за лишаване от свобода, да извършва ефективни разследвания по жалби на затворници и да може да се произнася с правно обвързващи и изпълними решения, посочващи подходящи средства за компенсация. Друго предложение на Съда е да се засилят надзорните функции на прокуратурата.

Съдът няма да прекрати разглеждането на сходни жалби срещу България през 18-месечния период, в който държавата трябва да въведе средствата за вътрешноправна защита. С решението си ЕСПЧ присъжда общо 28 375 евро обезщетение на трима от жалбоподателите, както и допълнително 1 680 евро за разноски по делото.

През май 2011 година ЕСПЧ за първи път постави пилотни решения по отношение на България заради липсата на национален правен механизъм за обезщетяване на пострадали от бавното наказателно и гражданско правосъдие. В резултата на което такъв беше създаден към Инспектората на ВСС, с което сериозно беше разтоварен ЕСПЧ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване