01/29/15 06:12
(http://www.klassa.bg/)

В Народното събрание беше отбелязан Международният ден в памет на жертвите на Холокоста

 В Народното събрание беше отбелязан Международният ден в памет на жертвите на Холокоста. „Взаимното разбиране и уважение беше ключът към спасяването на българските евреи. Това взаимно разбиране е ключът и към бъдещето ни”, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева при откриването на изложба „Силата на гражданското общество: Съдбата на евреите в България”. Тя отбеляза, че при едно от най-важните събития в историята на нашия ХХ век – спасяването на българските евреи, Народ, Църква – и дори Властта – действат заедно и заедно успяват да спрат човеконенавистническата машина на унищожението.
 
Когато говорим за „спасяването” на българските евреи, нека помним, че българинът никога не ги е схващал като „враждебния Друг”, за нас те просто са съседи, комшии, подчерта председателят на парламента. „В повечето случаи за тези хора казваме „повече от брат”. Нека винаги да помним тази народна мъдрост, когато се изказваме по етнически или верски въпроси, по въпросите на общото ни живеене в Република България”, допълни Цецка Цачева.
 
Председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" Максим Бенвенисти връчи на Народното събрание в лицето на председателя на парламента Цецка Цечева от името на Европейския еврейски конгрес мемориалния знак за участие в пражкия форум „Нека моят народ да живее". Знакът е израз и на уважението за направеното от българския парламент за спасяването на българските евреи, както и за това, което прави днес за запазване и укрепване на връзките на приятелство между хората от различни етноси и религии в България, посочи Бенвенисти.
 
Министърът на външните работи Даниел Митов отбеляза, че воденето на политика, мотивирана етнически и религиозно, е една от най-суровите грешки, които човечеството някога е допускало. Европа е такава, каквато я познаваме днес, не само заради своите грешки, но и заради своите достойни постъпки, неизменна част от които е приносът на българския народ в съхранението на неговите еврейски съграждани, допълни той. „Историята за спасяването на българските евреи не е история за добрите и лошите народи, тя е за избора, който неизменно стои всеки ден пред всеки един от нас. Тази изложба е урок за трудния път в отстояването на ценностите”, посочи външният министър.
 
Посланикът на Израел Шаул Камиса Раз отбеляза, че сърцата спират от болка за загиналите евреи и тези чувства ни карат да си дадем една ясна равносметка, сравнявайки този тъмен период от миналото с настоящето, в което също има поводи за притеснение, и с надежди към бъдещето. Според Максим Бенвенисти, председател на Организацията на евреите в България „Шалом”,  трябва да си зададем въпроса спасена ли е днес Европа. Европа тепърва трябва да се бори затова да бъде една общност на хора с различни етноси, религии и виждания и начин на живот.
 
След откриването на експозицията бяха положени цветя на мемориалната плоча до сградата на парламента.
 
Организатори на церемонията по отбелязването на деня в памет на жертвите на Холокоста бяха Народното събрание и Посолството на Държавата Израел съвместно с Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България, Организацията на евреите в България „Шалом” и СУ „Св. Климент Охридски”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване