01/29/15 05:01
(http://www.klassa.bg/)

Европейската комисия прие доклада за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка

 Европейската комисията публикува анализа си на стъпките, предприети от България през последните дванадесет месеца в областта на съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност, по механизма за сътрудничество и проверка. Докладът показва, че предвид политическата несигурност в страната през изминалата година напредъкът е бавен и са необходими допълнителни стъпки.

Първият заместник-председател Франс Тимерманс заяви: „ Политическата несигурност и други предизвикателства през изминалата година затрудниха извършването на реформи в България. Въпреки това положителен знак е, че в редица области се признава съществуването на проблеми и се установяват решения. Сега е времето да се действа. Реформите, набелязани в нашия доклад, ще спомогнат за спечелване на доверието на гражданите и на тези, които искат да инвестират в страната.

В България има талантливи и трудолюбиви хора, които искат да видят реални и трайни промени. Механизмът за сътрудничество и проверка продължава да бъде ценен инструмент за насърчаване на напредъка и се подкрепя от мнозинството от българите. Сега е моментът за изграждането на политически консенсус за ускоряване на реформите.“

Заместник-председателят Кристалина Георгиева заяви: "С днешния доклад Европейската комисия отчита политическата несигурност през последната година и половина, която забави реформите в България, в това число и в съдебната система.

Оценяваме положително действията на новото правителство за решаване на натрупаните проблеми, на първо място стратегията за съдебната реформа.

Но ние, както и цялото българско общество, искаме да видим резултати - независима и ефективна съдебна система, успешна борба с корупцията.

Новото българско правителство трябва да навакса изгубеното време и да предприеме стъпките, които да възвърнат доверието на гражданите и на инвеститорите в страната."

 

Пълния текст на съобщението за медиите на Европейската комисия вижте в прикачения файл.

Докладът ще може да бъде намерен на следния уебсайт:http://ec.europa.eu/cvm/index_bg.htm

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване