01/29/15 05:24
(http://www.klassa.bg/)

Лихвите по новите левови депозити тръгнаха нагоре

 Лихвите по новопривлечените депозити на домакинствата в левове през декември се покачват с 0,2 процентни пункта до 2,6%, а по евровите отстъпват с 0,1 пункта до 2,2%, показват данните на БНБ, цитирани вчера от investor.bg. Промените са минимални спрямо ноември миналата година.

 

За последните 12 месеца средната лихва по новопривлечените левови депозити на населението спада с 1,1 пункта, а по евровите – с 1,3 пункта, уточняват експертите от централната банка. Средната лихва по фирмените депозити в левове през декември се понижава с 0,2 пункта до 1,3% по левовите, а по евровите се покачва с 0,4% до 1,4%.

 

В същото време за последната година лихвите по новопривлечените фирмени депозити в левове се понижават с 1,2 пункта, а по тези в евро - с 0,9 пункта.

 

За година спестяванията на българите са се увеличили с над 1,5 млрд. лева въпреки драматичните събития в банковата система.

 

Междувременно стана ясно, че към края на 2014 г. депозитите на населението са 39,262 млрд. лева, а като цяло в банките са прибрани 57,64 милиарда. В същото време при кредитите има намаление - с над 5 млрд. лева в сравнение с края на 2013 г.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване