01/29/15 19:00
(http://pik.bg)

Менда Стоянова: Писмото на четирите пенсионни фонда показва една възможност за пазарна манипулация

Менда Стоянова: Писмото на четирите пенсионни фонда показва една възможност за пазарна манипулация

Ние като политиците сме задължили хората 5% от своите доходи да внасят в частен пенсионен фонд, а целият риск какво се случва с техните пари, каква доходност имат, има ли ги въобще, остава при хората. Смятам, че трябва да се промени. Това заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова пред журналисти, предаде „Фокус”.

„Писмото на четирите пенсионни фонда показва една възможност за пазарна манипулация", коментира Стоянова. Според нея по-важният въпрос е, ако такава пазарна манипулация има, каква е целта й. „Мисля, че в разговора отговорихме на този въпрос. Първата цел е тези дружества, ако са извършили подобна пазарна манипулация, да покажат по-висока доходност и така да привлекат клиенти допълнително.

Като втора цел Стоянова посочи това да отговорят на изискванията на минималната доходност такава, каквато е записана в Кодекса за социално осигуряване, защото ако те са под тази доходност, трябва да вложат средства от специализираните си резерви или от собсвен капитал, ако те не достигат. „Писмото визира само един детайл, защото тази манипулация е възможна само в частта на инвестираните от пенсионните фондове средства в акции и облигации на фондовата борса на публични дружества”, коментира тя.

Стоянова уточни, че това, което те коментират, е много по-широко и обхватно, защото се е установило, че минималната доходност по Кодекса за социалното осигуряване не гарантира дори нулева доходност на партидите на хората.

„А КФН ни обяснява надълго и наширо формулата, по която тя се изчислява и че е възможно в определени години тя да е отрицатела.Смятам, че това е non sense и едно от нещата, които трябва да се промени”, каза още Менда Стоянова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване