01/29/15 05:22
(http://www.klassa.bg/)

Още година гратис за празните влакове

 Най-рано от новото разписание на пътническите влакове за догодина ще могат да се спрат композициите и мотрисите, возещи едва по няколко човека. Това заяви по време на кръгла маса по проблемите на жп сектора, организирана от „Индъстри уоч” управителят на „БДЖ - Пътнически превози” Димитър Костадинов.

 

„Догодина ще се опитаме да повишим ефективността на системата и да махнем най-неефективните влакове”, поясни той. Според него по този начин железницата ще може

 

да използва освободения подвижен състав на други места

 

където има по-голяма необходимост.

 

„В новата схема ще поставим въпроса общинските транспортни схеми да се съобразят с нашата”, каза още Костадинов. „В момента на много места става обратното, което не е нормално. В Перник например бързи влакове спират на 5 места в града”, каза той.

 

Шефът на пътническата железница информира, че по-голяма част от общините не се интересуват при подготовката на разписанието на влаковете. Техни представители не се явяват изобщо на насрочените срещи за уточняването му. След като то влезе в сила обаче, се сещат и започват с претенциите.

 

По думите му в 80-90% от случаите когато гарата се намира извън населеното място, липсва довеждащ транспорт до гарите, което намалява пътниците по железницата.

 

Костадинов обясни, че само 5 от спрените влакове на 12 януари няма да тръгнат отново от 1 февруари. „Имайки предвид качеството на услугата и поевтиняването на горивата и конкуренцията на автобусния транспорт,

 

нямаме планове за поскъпване на билетите”

 

каза още той.

 

Според Владимир Владимиров, изп. директор на „Холдинг БДЖ”, 3 са основните фактори за конкурентност на превозвача - бързи скорости, удобни превозни средства и цени, съобразени със съответните клиенти. “В момента по първите два критерия сме изостанали - средната скорост на пътническите влакове в България е 55 км в час, а в развитите държави тя е поне от 150 км/ч. „Ползваме стар подвижен състав, който не е комфортен. Цената на билетите е ниска и от нея се възползват студенти, учещи и социално слаби. Не успяваме да привлечем средната класа, която предпочита да пътува с автомобили и автобуси”, обясни шефът на БДЖ.

ВАСИЛ НАНЧЕВ

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване