01/29/15 04:23
(http://www.klassa.bg/)

ПОЗИЦИЯ на Парламентарна група Български Демократичен Център във връзка с мониторинговия доклад на ЕК

 Единствената утешителна новина, свързана с мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България в съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност е - наблюдават ни, значи все пак за някого сме важни.

Всичко останало е стряскащо, но не личи нашите колеги-политици да са се стреснали особено. Заети да се хвалят със скромните похвали или да се оправдават за справедливите упреци в бездействие, те пропускат най-важното, което се чете между редовете на казаното в доклада. А то е:

 

-         Обществото ни се е примирило с проблемите и смята ненормални неща за нормални, загубили сме ценностни ориентири и Европа го забелязва.

-         Българите проявяват нечовешка търпимост към лошото управление и към корупцията. Практически вече няма скандал, свързан със съдебната система или политическото управление, който да може да ги стресне.

-         Връзката между политическата класа и гражданите е окончателно скъсана, те говорят на различен език и почти не се разбират. 

-         Хората се питат какъв е смисълът да плащат данъци и да поддържат държава, при положение, че тя не им осигурява нито сигурност, нито справедливост.

 

Докладът ни дава възможност да се запитаме какво всъщност се е променило от  миналия доклад, от януари 2014 до сега?! И отговорът е  НИЩО.  С изключение на една Стратегия за съдебна реформа, която е забелязана и оценена от доклада.

 

Нека тази ни позиция не се разбира като критика към управляващите в момента, а към всички, включително и към нас. Още когато се гласуваше стратегията в парламента БДЦ я подкрепихме със знакови 4 гласа, защото искаме да вярваме в решимостта на управляващите да направят реални реформи. И ако те го демонстрират, ще продължим да ги подкрепяме. Ето нещо, с което да започнат: Какво свърши т.нар. БОРКОР?! Ако съдбата на съдебната реформа зависи не само от политиците и магистратите, то бъдещето на това странно формирование е изцяло в ръцете на изпълнителната власт. Настояваме за конкретен отговор, без шикалкаване.

 

Новата диалогичност на ГЕРБ осигурява крехко политическо съгласие за реформи. Призоваваме ги да не я губят с лекомислени коментари по доклада. Всъщност единственият ни отчетен капитал в мониторинга е именно това крехко политическо съгласие.

 

Настояваме за бързи и знакови стъпки, които могат да бъдат постигнати с политически средства. За нас е недопустимо ръководството на БНБ, например, да не понесе никакви санкции за предизвиканата криза в КТБ и обществото да продължава да не получава отговор на въпроса кой е виновен за това, което се случи.

Искаме конкретни имена на виновни за това, че криминални престъпници с влезли в сила присъди, успяват да се укрият от наказание.

 

Настояваме за операция „Чисти ръце“ в съдебната система, проведена с общите усилия на законодателната и изпълнителната власт. Разполагаме с механизми –  законът за Публичния регистър и Сметната палата например, които макар и подложени на стреса от непрестанни законодателни промени, могат да заработят, ако им бъдат развързани ръцете.

 

Лично ние ще внесем нашия закон от 43-ото ОНС за публичност на лобизма и се надяваме той да бъде посрещнат не партийно, а експертно. Ще оценим приноса на всяка парламентарна група – независимо дали е на власт или опозиция, ако тя помогне такъв закон да стигне второ четене в парламента.

 

Призоваваме колегите си от парламента веднага да спрат с опитите за вадене на съмнителни политически дивиденти от този доклад. Представете си, че всички сме в една локва и няма значение кой с колко бял костюм подскача в нея – всички са опръскани, а най-погнусени остават хората, с чието доверие сме облечени да управляваме съдбините на България.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване