01/29/15 05:18
(http://www.klassa.bg/)

Фастфуд бави работата на мозъка

 Едва ли има човек, който да не знае, че така наречената бърза храна, известна още като фастфуд или джънкфуд,  не е полезна за здравето. Сега американски учени доказаха, че тя се отразява пагубно на мозъка. И малчугани, които се хранят предимно в ресторанти за бързо хранене, се справят по-лошо в училище. Те четат по-трудно и по-бавно от връстниците им, които се хранят правилно. Изоставането се отразява и в напредъка по математика и естествени науки, съобщава The Daily Mail.    

 

„Така наречените бързи храни са енергийни, но с нищожна хранителна стойност. Мозъкът обаче иска особено меню – той има собствени изисквания към храната. Най-вече се нуждае от омега-3 мастни киселини, от биологично-активни вещества и витамини”, обясни проф. Донка Байкова, шеф на катедра „Превантивна медицина” във Факултета по обществено здраве на Медицински университет - София.

 

Учени доказаха, че умствената работа не изразходва повече енергия, отколкото сънят. Развенчан бе един от най-упоритите митове - че мозъкът иска енергийна храна. Стана ясно, че по енергоразход писането,

 

смятането, четенето се равняват на съня

 

а не както се мислеше преди години, че умственото натоварване гори кой знае какви калории. И за да може мозъкът да работи пълноценно, трябва да се яде обилно и най-вече калорично, влиза в подробности проф. Байкова.

 

Откритието коренно промени стратегията за изготвяне на меню, което може да стимулира мозъка за развитие на познавателните и умствени способности на децата и на учениците.  

 

За активната мозъчна дейност са важни не калориите, а съставът на храната, която приемаме. За подрастващите е важно да приемат енергийни и хранителни компоненти, които съответстват на възрастта, растежа и потребностите им.

 

Те имат нужда от пълноценен белтък, желязо, есенциални жизненоважни съставки, които организмът не може да синтезира сам. Трябва да ги получи от храната – това са витамини, минерали -  

 

мозъкът е специфична тъкан

 

която е богата на мазнини. И няма нужда от прекомерно много животински мазнини или присъщите на джънк и фастфуда изомери на трансмастните киселини – нужни са омега-3 мастни киселини, които детето получава от риби, ядки и най-вече от бадемите.  

 

Нужно е още желязо и фолиева киселина.

 

„Желязото е кръвотворен елемент. И за да има оросяване на мозъка, от което пряко зависят процесите на обработка на информацията, е нужно желязо. И трябва да го набавим с храната. Всяка тъкан, в това число и мозъчната, работи добре, когато кръвоснабдяването е добро. Затова, за да осигурим добро клетъчно хранене, на подрастващите са нужни храни, богати на желязо, като яйца, телешко, риба, бобови, натурален шоколад, сушени сливи, кайсии и други, допълни още проф. Байкова.






Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване