01/30/15 20:41
(http://www.klassa.bg/)

Задънените политики струват скъпо на немския данъкоплатец

 Из отвореното писмо на Алексис Ципрас до германските граждани, публикувано на 13 януари (преди изборите на 25 януари) в немския вестник “Хандесблат”.

През 2010 г. гръцката държава престана да бъде в състояние да обслужва дълга си. За съжаление, европейските чиновници решиха да се преструват, че този проблем може да се преодолее с помощта на най-големия заем в историята, в замяна на фискални ограничения, които, с математическа точност, биха свили националния доход, от който трябва да се платят и новите, и стари заеми. Така проблемът с несъстоятелността беше третиран като случай с недостиг на ликвидност.

С други думи, Европа прие тактиката на най-слабо уважаваните банкери, които отказват да признаят лошите кредити, предпочитайки да предоставят нови на предприятието, изпаднало в несъстоятелност, така че да се преструват, че първоначалния заем е обслужван, докато просто отлагат фалита в бъдещето. Нищо повече от здрав разум не бе необходимо, за да се види, че прилагането на тактиката “удължи и се преструвай” ще доведе страната до трагично състояние. Че вместо стабилизиране на Гърция, Европа създаваше обстоятелствата за самозасилваща се криза, която подкопава основите на самата Европа.

Моята партия, и аз лично, яростно не сме съгласи  с кредитното споразумение от май 2010 г., не защото вие, гражданите на Германия, не ни дадохте достатъчно пари, а защото ни дадохте много, много повече, отколкото би трябвало да имате и нашето правителство прие много, много повече, отколкото имаше право. Парите, които в никой случай, не биха могли нито да помогнат на народа на Гърция (тъй като е бил хвърлен в черната дупка на неустойчив дълг), нито да попречат на надуването на гръцкия държавен дълг,  огромен разход за гръцкия и германския данъкоплатец.

Всъщност, още преди да беше изминала една година, от 2011 г. нататък, нашите прогнози бяха потвърдени. Комбинацията от гигантски нови заеми и строги съкращения на държавните разходи, които понижиха доходите, не само не успяха да овладеят дълга, но също така, наказаха най-уязвимите граждани, които се превърнаха от хора, които до този момент са живели премерен и скромен живот в бедняци и просяци, и им отнеха преди всичко достойнството им. Крахът на доходите избута хиляди фирми в несъстоятелност, което доведе до повишаване на олигополните сили и оцеляването на големите фирми. По този начин, цените падаха, но по-бавно от надниците и заплатите, понижавайки надолу общото търсене на стоки и услуги и съкращаване на номиналните доходи, докато дълговете продължаваха неумолимо да се покачват. В тази обстановка, дефицитът на надеждата се ускори неконтролируемо и преди да се усетим резултатът бе - неонацисти патрулиращи нашите квартали, разпространявайки своето послание на омраза.

Въпреки очевидния неуспех на логиката “удължи и се преструвай”, тя все още продължава да се прилага и до днес. Вторият гръцки “спасителен план”, влязъл в сила през пролетта на 2012 г., прибави още един огромен заем на отслабените раменете на гръцките данъкоплатци, “подстригване” на фондовете за социално осигуряване, както и финансира безмилостната нова клептокрация.

Уважавани анализатори говореха за скорошната стабилизация на Гърция, дори и на признаци на растеж. Уви, “гръцкото възстановяване” е само мираж, който ние трябва да ставим настрана възможно най-скоро. Неотдавнашното скромно нарастване на реалния БВП, в размер на 0.7%, не е знак за края на рецесията (както бе обявено), а по-скоро нейното продължаване.

Помислете за това: Докладът на същите официални източници, за същото тримесечие, отчита инфлация от -1.80%, т.е. дефлация. Което означава, че нарастването на реалния БВП на 0,7% се дължи на отрицателен растеж на номиналния БВП! С други думи, всичко, което се случи е, че цените се понижиха по-бързо от номиналния национален доход. Не е точно повод за обявяване на края на шест години на рецесия!

Позволете ми да кажа пред вас, че този опит за нова версия на “гръцката статистика”, за да се декларира, че продължаващата гръцка криза свърши, е обида за всички европейци, които, най-сетне, заслужават истината за Гърция и за Европа.

Така че, нека да бъда откровен: дълга на Гърция в момента е неустойчив и никога няма да бъде обслужен, особено докато Гърция е подложена на непрекъснато фискално удавяне. Настояването за тези задънени политики, както и отказа от проста аритметика, струват на германския данъкоплатец скъпо, докато гордата европейска нация е подложена на постоянно унижение. Какво е още по-лошо: По този начин, след като германците се обърнат срещу гърците и гърците срещу германците, европейският идеал ще страда дълго от катастрофални загуби.

Писмото е публикувано само в печатното издание на “Ханделсблат”, и препубликувано в някои немски сатове - виж тук.
Целият текст на български - във в. Банкер

 

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване