02/28/15 09:46
(http://www.klassa.bg/)

Международната сценична копродукция „Balkan Dance Reality Show” с премиера в София

 На 05 и 06 март от 19:30 часа в Центъра за култура и дебат „Червената къща”, българската публика ще е първата, която ще има шанса да гледа „Balkan Dance Reality Show.Едновременно автори и участници са двама от най-разпознаваемите на международната сцена български артисти в полето на съвременния танц и пърформанс - Ива Свещарова и Вили Прагер – и колегите им от Хърватска и Германия - Соня Преград и Розe Беерман. Техен драматургичен консултант е Ангелина Георгиеваа въздействащата звукова среда е дело на един от най-добрите съвременни сценични композитори – Емилиян Гацов-Елби.  „Balkan Dance Reality Show” е първият случай, в който всички те работят съвместно. След софийската си премиера, проектът, който се осъществява заедно с най-мащабната мрежа за подкрепа на съвременния танц в Европа, „Life Long Burining ще бъде представен във Франция, Германия и Хърватска.

 

Извървели различни професионални пътища, четиримата артисти ползват за отправна точка на своя пърформанс именно разбирането, че всеки от тях идва от различно място, формирало практиката му, а сценичната им среща е възможност да я видят в нова светлина. Те избират темата за родните за по-голямата част от екипа Балкани като своеобразна „зона за игра”, абстракция, която да превърнат във въображаемо пространство и реалити шоу.  Авторите на пърформанса едновременно са и участници във собственото си шоу, или казано на езика на реалити форматите са и продуцентите, и конкуриращите се изпълнители. Така те по неочакван начин поставят въпросите за това какво е произведение на изкуството днес, как се създава, какъв е залогът, как се оценява и как авторите му мислят за него. И какво, в крайна сметка, е „реалност” в едно реалити шоу?

В началото на артистичната биография както на Ива Свещарова, така и на Вили Прагер стоят експерименталните театрални класове „4ХС” и специалност “Синтетично сценично изкуство” в Пловдивския университет. По-късно Ива завършва магистратура „ Хореография и пърформанс“ в новаторския Институт за приложно театрознание в Гисен, Германия, заедно с Розе Беерман. Вили пък продължава образованието си в престижната програма “Соло/Танц/Авторство” в Университета за изкуства в Берлин, където учи заедно със Соня Преград. В различни конфигурации четиримата често си сътрудничат и по отделни сценични проекти, но какво става, когато обединят сили и заедно се качат на сцената, ще разберат само зрителите на „Balkan Dance Reality Show.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване