03/01/15 10:44
(http://www.dnevnik.bg/)

И през първите два месеца на 2015 г. жертвите от катастрофи се увеличават (графика)


През първите два месеца на 2015 година жертвите от катастрофи продължават да се увеличават. Тази негативна тенденция, която се появи отново през 2014 година, запазва темпото си, показват данните на МВР и на Асоциацията на пострадалите от катастрофи.

От началото на година загиналите в страната са 88 души, ранените са 1166, а произшествията са 946. За същия период на 2014 година статистиката показва - 79 починали, 975 ранени, а катастрофите са 796. Mиналата година беше първата година от 2010 насам, в която се отбелязва ръст на жертвите, след като няколко години тенденцията беше за намаляване на техния брой.

От данните на Пътна полиция става ясно, че основната причина за пътните произшествия е карането с несъобразена скорост и неправилното изпреварване. Проблем са и по-честите случаи, в които зад волана застава неправоспособен шофьор или шофьор с отнета книжка. В края на седмицата парламентът върна свободата на КАТ да ползва мобилни камери за контрол на скоростта, като глобите от тях се налагат с електронен фиш. Това стана с поредни промени в Закона за движение по пътища.

Очаква се до няколко месеца мобилните камери да започнат да действат и отново. Тяхното не достатъчно използване е и една от причините за ръста на катастрофите. Миналата година в свое тълкувателно решение Върховния административен съд (ВАС) прие, че мобилните камери не отговарят на изискванията на закона, защото не може да бъде установено (нямат GPS координати) местоположението на автомобила, на който са монтирани. Промените в закона за движението по пътищата поправиха този

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване