03/01/15 14:57
(http://pik.bg)

Кампания срещу рака на дебелото черво през март

Кампания срещу рака на дебелото черво през март
"През месец март федерация "Български пациентски форум" ще проведе кампания за начините на профилактика и за лечението на рака на дебелото черво.
Пациентската организация ще предостави за хората диплянки за рака на дебелото черво и видео-клип за здравословно хранене в регионалните си центрове", каза председателят Иван Димитров:

"Идеята на днешния старт на кампанията е, да запознаем медиите с новостите, с начина на лечение, профилактика и скрийнинг, във вида, в който би трябвало да съществуват. Ние се присъединяваме към Световната организация освен с образователните си кампании и с инициативата, да се облечем в синьо, в подкрепа на хората с карцином."

"Задължителни профилактични прегледи за рака на дебето черво, скрийнинг на болестта, оперативно лечение от онколози специалисти  в доказани центрове", препоръчва проф. Галина Куртева, от Специализираната онкологична болница в столицата:

"Ако се направят програми, както е по света, която в определено време да има образователната цел, не плашещата, така наречената държавна политика за онкологията. Няма как, всичкото това да се случи, ако е на парче. Последният път когато правих справка, се оказва, че имаме само 60 или 70 онколози със специалност."

Изследването за карцином на дебелото черво се поема от Здравната каса и обхваща хората над 50 години.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване