03/03/15 15:17
(http://www.dnevnik.bg/)

В Русия погребаха Немцов, убит в деня на "вежливите хора"


Днес в Москва след гражданско поклонение бе погребан опозиционният политик Борис Немцов. Поклонението бе в Сахаровския център от 10 до 13:45 часа, а погребението започна в 15:30 на Троекуровското гробище.

Независимо че е работен ден, на поклонението се стекоха хиляди и опашката се изви на повече от километър. Мнозина не успяха да отдадат почит и предаваха напред цветята, за да стигнат до малката зала, където бе изложено тялото.

При изнасянето на ковчега хората започнаха да скандират "Русия ще бъде свободна!" и "Героите не умират!", а при преминаване на катафалката се разнесоха прощални аплодисменти. За погребението и опелото се събраха стотици и се наложи полицията да въвежда ред.

#Nemtsov farewell ceremony is over in Moscow and yet people are standing in a 1km-long line to pay their respects pic.twitter.com/mxtJ3HD75N

— Yury Barmin (@yurybarmin) March 3, 2015

Малцина от висшите ръководители на Русия уважиха траурното събитие, и то в лично качество, но това направиха всички 28 посланици на ЕС, официалният представители на Европейската комисия и бившият британски премиер Джон Мейджър, който се познаваше с Немцов от 20 години. Полска парламентарна група, която се опита да пристигне за погребението, не получи визи.



В Сахаровския център пристигна вицепремиерът Аркадий Дворкович и прессекретарката на премиера Наталия Тимакова, според която правителството официално е представено на събитието от секретаря на министерския съвет Сергей Приходко.

Колоната се проточи на стотици метри още преди да започне поклонението пред тленните останки:




От администрацията се появиха още министърът на земеделието Николай Фьодоров, бившият управител на централната банка Сергей Дубинин, ръководителят на президентския съвет по правата на човека Михаил Фьодоров. Сред пристигналите да се поклонят бяха посланикът на САЩ Джон Тефт, ръководителят на "Росатом" Сергей Кириенко, както и председателят на борда на "Алфа-банка" Пьотр Авен и на "Сбербанк" Герман Греф.

"На един истински патриот на Русия - от американския народ", пише на венеца от посолството на САЩ:

Истинному патриоту России от американского народа. #Немцов pic.twitter.com/hG7HIYkoTy

— Посольство США в РФ (@USEmbRu) March 3, 2015

"Нямам съмнение, че това е поръчково убийство. Ако беше жив Борис Березовски, бих сметнал, че това е неговият стил", каза Кириенко, цитиран от "Интерфакс". Той бе съратник на Немцов в края на 90-те години в Съюза на десните сили, но сега каза, че "твърде много се разминавахме във възгледите си".

До тленните останки стояха Иля Яшин - най-близкият съратник на Немцов, както и бившият премиер Михаил Касянов. "Това подло убийство навярно е целяло да отмъсти за това, което той правеше. Всичките си години посвети на борбата с корупцията и произвола", каза Касянов в кратко слово и добави, че се надява убийците да бъдат открити, "ако не при тази власт, то при следващата".

Анна Дурицкая, която е единственият пряк очевидец на покушението, се прибра късно в понеделник в родната си Украйна. Тя е отказала предложение да бъде включена в руската програма за защита на свидетелите, но адвокатът ѝ Вадим Прохоров каза, че е готова да помага на следствието.



Немцов бе застрелян под стените на Кремъл в петък, когато с указ на президента Владимир Путин за пръв път бе отбелязан Денят на силите за специални операции. На 27 февруари преди година руски части без опознавателни знаци, наричани в медиите "вежливи хора" и "зелени човечета", започнаха да завземат властта в украинския полуостров Крим, който бе анексиран само три седмици по-късно.

Последното съобщение на Немцов в страницата му във "Фейсбук" бе посветено именно на 27 февруари 2014г.:

"Главният аргумент на Путин за анексирането на Крим бе референдумът.
Помним как започна той.
В утрото на 27 февруари 2014 г. сградата на Върховната Рада на Крим бе превзета от въоръжени - за това неведнъж е разказвал и писал Гиркин, който впрочем беше сред тях.
След това, без да има кворум (в залата бяха 47 депутати от 100) Върховната Рада на Крим под дулата на автоматите гласува за референдум за независимост.
В залата нямаше медии, заседанието не се предаваше пряко.
Само този епизод говори за пълната незаконност на завземането на Крим.
Но Путин и Лавров продължават да бърборят техните си неща.
Ето, вижте това видео от завземането на правителството на Крим."



Кадрите отразяват операцията, при която въоръжени с автомати, снайпери и гранатомети мъже без опознавателни знаци на униформите завзеха в Симферопол сградата на парламента и правителството, обкръжиха я и смениха украинските с руски знамена.

В следващите дни такива части блокираха украинските военни обекти в Крим.

Путин официално поиска от Съвета на федерацията разрешение да използва армията на територията на Украйна "до нормализиране на обстановката в страната" едва на 1 март и веднага го получи.

Първото признание, че руски военни са действали на полуострова, "за да осигурят условия за свободното волеизявление на кримчани", президентът направи чак на 17 април.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване