03/03/15 12:31
(http://pik.bg)

Във Видин отбелязаха Освобождението на България

Във Видин отбелязаха Освобождението на България

 Видинчани отбелязаха 137 години от Освобождението на България, предаде "Фокус". Празнично шествие тръгна от музей „Конака” до централния площад „Бдинци”. В него под звуците на български маршове се включиха стотици видинчани и ученици от видински училища. Официалната церемония по отдаване на почит към всички знайни и незнайни борци, загинали на свободата, започна в 11 часа с издигане на българския трибагреник.

Тържествено слово произнесе видинският митрополит Дометиан. „Този светъл ден се зачена и роди в утробата на жертвената любов на нашите достойни предци и щастливо осъществена с пролятата кръв на благородния славянски православен руски народ, с героичното участие на смелото българско опълчение, румънските витязи, финландски и други всеотдайни опълчения.

На 3-ти март 1878 година, с подписания Сан – Стефански мирен договор, милото ни Отечество – родна България възкръсна за нов исторически и градивен живот за щастието на героичния ни талантлив народ”, каза митрополит Дометиан. Изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов, също поздрави видинчати с Националния празник Пред паметника на площад „Бдинци” венци и цветя поднесоха Видинска света митрополия, представители на местната управа, организации, сдружения, политически партии и десетки граждани. За втора поредна година видинчани видяха и постановката „Освобождението на Видин”. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване