03/03/15 09:16
(http://pik.bg)

Изминаха две години от смъртта на самозапалилия се Пламен Горанов

Изминаха две години от смъртта на самозапалилия се Пламен Горанов

Днес се навършват две години от смъртта на Пламен Горанов, който се самозапали пред сградата на общината във Варна. Това стана след поредица масови протести срещу високите сметки за ток в цялата страна.

Около 7.30 часа на 20 февруари 2013 година, в разгара на най-масовите протести във Варна след 1989 г., 36-годишният Пламен Горанов изкачва стълбите до парадния вход на кметството в града. Със себе си носи две туби бензин и плакат с надпис "Оставка на Киро и целия Общински съвет до 17.30 часа на 20 февруари".

Драсва клечката и пламва. Няколко дни след смъртта на Пламен, Кирил Йорданов подаде оставка като кмет на Варна. Пламен беше човек с изявена гражданска позиция и активно се включваше в многохилядните граждански протести, които превърнаха Варна в столица на недоволството срещу лошото управление, бедността, корупцията и непосилните сметки за ток.

Прокуратурата прекрати разследването за запалването му заради липса на престъпление. На изборите през същата година Варна отново си избра кмет от ГЕРБ, а днес на власт е вторият кабинет на Бойко Борисов. Пред грамадата от камъни, които гражданите на Варна издигнаха пред входа на общината в памет на Пламен, още седи саморъчно направена табела с лист хартия, на който е написано "Мафията убива България".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване