03/03/15 05:04
(http://www.klassa.bg/)

Нова ера за Кремъл

 Шокиращото убийство на опозиционната фигура Борис Немцов буквално пред стените на Кремъл очевидно бележи началото на нова ера в руската политика и тя едва ли ще бъде красива. На този етап е абсолютно неясно кой е отговорен за тази смърт. Правителството? Трудно е да се повярва, че Путин наистина би могъл да нареди убийството на Немцов. Не защото Путин е пацифист, а защото той не би имал реални ползи от такова деяние. Всички ние интерпретираме фактите въз основа на нашите предположения за Русия и Путин. Хората вече правят паралел с убийството на Сергей Киров през 1934 г., което с един удар бе премахнат най-големият съперник на Сталин и му даде претекст да прочисти елита. Путин обаче не се нуждае от извинения за каквито и да е репресии, а Немцов със сигурност не бе заплаха. Освен това за лидер, чиято легитимност е отчасти базирана на начина, по който сложи край на откритото и насилствено беззаконие на 90-те, това се случва толкова близо до Кремъл, че причинява смущение. Ако не друго, то най-малкото ще „съживи” опозицията.

 

Може би е извършено от

 

твърде пламенни сътрудници

 

на силите за сигурност, за да се харесат на шефа си. Може би, но няма причина да вярваме на това. Или са били националисти или маниаци, вдъхновени от новия дух на ксенофобия и лов на вещици, подхранвани от Кремъл? Това предположение е далеч по-приемливо. Намеците, че опозиционни фигури желаят да имат мъченик и стигат до крайности, граничещи с лудост, или пък че агенти на САЩ създават проблеми, не могат да се нарекат достоверни. Никой обаче не знае нищо друго освен фактите, така че всички сме изкушени да ги интерпретираме на базата на нашите предположения за Русия, Путин и света. Това е човешко, неизбежно и опасно. Все по-трудно е да си нито една страна. Това вече го видяхме в Украйна, където биваш критикуван като поставено лице на Кремъл, ако не използваш думата „терорист”, за да опишеш бунтовниците, и като западна пионка, ако твърдиш, че в страната присъстват руски войници, но същото се случва и в Русия. Да не приемаш Путин за убиец-мафиот-фашист-тиранин-клептократ ще бъде смятано за симпатия към руския лидер. Да откажеш да вярваш, че Американският държавен департамент реално се опитва да вкара опозиционния лидер Алексей Навални в Кремъл, ви прави оръдие на западната „цветна революция”. Все по-често на втори план остава анализът на базата на схващанията на наблюдателя за света, такъв, какъвто знае, че е.

 

Нищо, изглежда, е част от план, стратегия, заговор или гамбит. Свалянето на полет MH17 бе украински акт на дезинформация с цел демонизирането на бунтовниците – абсолютна глупост. Немцов трябва да е бил убит от държавата, защото е бил под постоянно наблюдение – силно съмнително: такова наблюдение би изискало масивна операция, непропорционална с реалното й значение. Истината в случая е, че политиците и правителството са в далеч по-слаб контрол на събитията, отколкото те и ние мислим.

 

Достоверна е хипотезата, че Немцов е убит от бунтари убийци

 

а не правителствени агенти, нито пък опозиционни фанатици. Причината да се чувстват длъжни да разстрелят откровено залязваща антиправителствена фигура вероятно се крие във все по-токсичния политически климат, който очевидно е продукт на агенция на Кремъл, в който хора като Немцов са описвани като русофобски пионки на Запада. С уговорката, че все още няма никакви солидни доказателства, в заключение може да се каже, че Путин все пак е виновен – по същия начин, по който тютюневите компании са смятани за виновни за смъртта на пушачите от ракови заболявания. Как някой режим утаява такова трескаво безпокойство и изобщо способен ли е на това? Едва ли Путин иска трета световна война или пък създаване на неосталинистка държава на терора, нито пък което и е да е от нещата, които по-крайните критици твърдят.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване