03/03/15 04:57
(http://www.klassa.bg/)

Нормандската четворка обсъди газа и Донбас

 Лидерите от Нормандска четворка обсъдиха в телефонен разговор ситуацията в Донбас и газовите доставки от Русия за Украйна.

Разговаряли са канцлерът на Германия Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, руският президент Владимир Путин и украинският президент Петро Порошенко. Обсъден са били доставките на руски газ за Украйна, които бяха временно спрени заради несъгласието на Киев да предплати съответната сума на 100%.

Четиримата лидери са обсъдили и ситуацията в Донбас, включително и осигуряването на хуманитарна помощ за най-пострадалите от военните действия райони. Според пресцентъра на Елисейския дворец, участниците са отбелязали прогрес в урегулирането на кризата в Източна Украйна. Меркел, Оланд и Путин са подкрепили предложението на Порошенко за въвеждането на наблюдатели на ОССЕ навсякъде, където е налице нарушаване на примирието.

Меркел, Оланд и Порошенко са призовали Путин незабавно да освободи украинката Надежда Савченко. Последната, която е военен летец, е обвинена от Москва в съпричастност към гибелта на руски журналисти. Савченко, намираща се в руския затвор "Матроска тишина", тези дни за пореден път отказа да прекрати гладната си стачка, която трае близо 3 месеца.

Порошенко е отбелязал необходимостта от освобождаването на всички заложници, държани незаконно на територията на Донецка и Луганска области, както и а територията на Русия. В край на разговора четиримата лидери са се договорили за провеждането на консултации в петък на ниво зам.-министри на външните работи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване