03/03/15 07:33
(http://pik.bg)

Полицаи ще разлепват листовки срещу ало измами

Полицаи ще разлепват листовки срещу ало измами

Полицаи ще разлепват листовки по селата, за да предупреждават възрастните хора, че могат да станат жертви на телефонни измамници, пише "Монитор".

„Възрастните хора са най-честата мишена за телефонни измами, а празничният период е особено подходящ за подобни престъпления, защото често техните близки са на ваканция далеч от дома. Само в Търговище от началото на годината телефонната мафия е ограбила пенсионери с над 28 000 лв.

Заради бума на измами полицията е започнала превантивна кампания. Тя включва разлепване на плакати по пенсионерски клубове, магазини и пощенски станции. Униформените разнасят на ръка и листовки.

Служителите на МВР съобщават, че най-крупната измама в последно време била за 8 хил. лева. 

Потърпевш бил 65-годишен мъж, който се простил с парите си след обаждане на стационарния телефон от мним представител на здравната каса. Късметът обаче споходил 83-годишната Елена от търговищкото село Лиляк, защото прекъснала разговора и веднага се обадила на сина си, който уж е пострадал.

„Обадиха ми се, че синът е катастрофирал и трябва да дам 3000 лв. Аз се паникьосах най-напред, но след това рекох, че нямам толкова пари”, казва пред БНТ Елена.

„Полицай или лекар никога няма да им вземе пари. Именно затова ние искаме да съсредоточим вниманието на хората – да ни сигнализират, а не да дават пари на измамниците”, коментираха от полицията в Търговище. Оттам съобщават още, че от 14-те телефонни измами тази година в региона са разкрити само две. Задържани са т.нар. мулета, които вземат парите от жертвата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване