03/03/15 15:37
(http://pik.bg)

Томислав Дончев: Шипка е пот, барут, стомана и кръв

Томислав Дончев: Шипка е пот, барут, стомана и кръв

"Шипка не е симпозиум, не е философски салон или мирна конференция, Шипка от преди век и половина е пот, барут, стомана и кръв", каза днес на историческия връх вицепремиерът Томислав Дончев. Той участва в тържествата по повод 137-годишнината от Освобождението на България от турско робство.

Десетки хиляди българи изкачиха историческия връх навръх националния празник - Трети март. Мъглата и ураганния вятър не спряха родолюбците дошли от близо и далеч да се поклонят пред подвига на българските опълченци и руските войни, дали живота си за свободата на България. Десеткилометрови опашки от автомобили се извиха от двата подстъпа към върха. Стотици младежи, които традиционно идват всяка година, отново демонстрираха живата родова памет, развявайки български знамена и пеейки възрожденски песни. Млад баща, стиснал в прегръдките си двегодишния Николай, успя да зеведе детето до светинята, въпреки студа и силния вятър. До върха се добра и Стоян от Шумен, който успя с инвалидна количка да премине пътя до Паметника на свободата.

"Историята не е музейна експозиция с тематично наредени вещи, придружени с описание. Има опасност от изискванията за политическа коректност и желанието за опоетизиране да забравим да наричаме нещата с истинските им имена. Шипка не е симпозиум, не е философски салон или мирна конференция, Шипка от преди век и половина е пот, барут, стомана и кръв. Кръв руска, украинска, беларуска, финландска, румънска, друга и преди всичко българска", каза в словото си вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му черновата на мирния договор е написана тук, а после само изрядно оформена от някой имперски чиновник.

"Всяка буква е литър кръв, всяка дума е боен вик, всеки ред е залпа на батареите, всяка страница е безсънна нощ. Искам да се помни това, защото не чиновниците и преписвачите обръщат историята, даже историците не могат, а тези, чиито кости лежат още тук", каза още Дончев. Заплахите, които могат да унищожат един народ са липсата на памет, липсата на цел.

"Затова аз искам да напомня, че свободата ни може да не е зачената тук, но точно тук възмъжа. Точно тук всеки миг свобода е платен най-скъпо, не с жълтици, не с лири, не с грошове, а с единствената конвертируема валута, с която работи историята - с вяра, с кръв и победа", категоричен бе вицепремиерът. Според него историята трябва да ни прави силни, а не да ни учи да мразим.

"Дългът ни като деца, внуци и правнуци на героите на Шипка изисква да се борим както, където и с когото трябва, със заплахите, с враговете, с предателите, със страха, с малодушието. Защото историята не помни нищо от диванния уют, нито от мърморенето, нито от оплакването, нито от оправданията. Следи по нея остават само разбитите нозе, бойният вик, писъкът на куршумите, големите победи и големите каузи", каза още Дончев.

Панихида за загиналите за свободата на България отслужи Великотърновския митрополит Григорий./topnovini.bg

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване