03/04/15 05:50
(http://www.klassa.bg/)

Борисов зове за единение

 За единение и смирение призова премиерът Бойко Борисов в поздравителен адрес по случай Националния ни празник, който беше отбелязан вчера.

 

„Уверен съм, че само ако започнем да работим заедно за постигане на националните приоритети, ще успеем да променим съдбата си и да постигнем целите, които като нация си поставяме”, категоричен е той. Борисов подчертава, че свободата е право, но и отговорност.

 

И припомня историческите събития

 

които водят до Освобождението ни, както и подвизите на всички български възрожденци и опълченци, които десетилетия са се борили за този идеал. „Трети март е събирателен символ както на свободата на България, така и на храбростта на всички онези наши прадеди, които пожертваха живота си, за да извоюват свободата ни”, посочва премиерът в поздравителния адрес. Той зове също така да не забравяме завета на Васил Левски в свободна България всички граждани, независимо от техния етнически и религиозен произход, да се подчиняват на едни и същи закони и да бъдат равноправни.

 

Междувременно и американският държавен секретар Джон Кери поздрави страната ни от името на президента Барак Обама и „народа на САЩ” за Националния ни празник. „Посетих София през януари, където видях от първа ръка впечатляващия напредък, който нацията ви е направила от обявяването на независимостта и победата на демокрацията преди повече от две десетилетия назад. Вървях по прочутите жълти павета и се възхищавах от стенописите на храма „Свети Георги”. Това бяха същите павета, върху които българите държаха свещи по време на бденията, пеейки същите протестни балади, както го направиха американците през 60-те години, и допринесоха за мирния крах на комунистическата ера в подножието на планината Витоша”, отбелязва Кери в съобщение на сайта на американското правителство. Той допълва, че народите на двете държави стоят рамо до рамо като съюзници повече от десетилетие. „Американският ангажимент към България съгласно член 5 от договора за НАТО е твърд като скала”, изтъква дипломат №1 на САЩ, визирайки  ангажимента на страните от алианса за колективна отбрана.

 

Вчера в цялата страна се проведоха чествания. Председателят на НС Цецка Цачева и президентът Росен Плевнелиев присъстваха на тържествената церемония по издигането на националния трибагреник пред Паметника на Незнайния воин. Там бяха още патриарх Неофит, партийни лидери, депутати и министри, както и бившият премиер Симеон Сакскобургготски. Церемонията беше уважена и от чужди дипломати, сред които посланикът на Русия Юрий Исаков, на Израел Шаул Камиса Раз, на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан и на САЩ Марси Рийс. „На 3 март ние си даваме сметка какъв път са изминали държавата и обществото ни до днес и можем смело да кажем, че нищо не е било напразно. България е свободна, модерна, демократична и

 

европейска страна

 

Тъкмо затова днешният ден е повод за национална гордост и най-вече основание за европейско самочувствие“, подчерта в изявлението си по повод 137 години от Освобождението Цачева.

 

Точно в 12 часа вчера пред президентството се извърши тържествена смяна на караула. Във Варна пък 137 народни инструмента огласиха Морската градина. Над 10 000 души изкачиха връх Шипка, за да се поклонят пред паметта на загиналите за свободата. „Връх Шипка не е музейна експозиция, а олово, стомана и пролята кръв”, каза в словото си под върха вицепремиерът Томислав Дончев.

 

По традиция в 18,30 часа пред НС започна тържествената проверка заря по случай Националния празник.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване