03/05/15 05:33
(http://www.klassa.bg/)

Космически ягоди с шоколад на панаира

 Желирани бонбони с алкохолни коктейли и космически ягоди със заливка от млечен или черен шоколад са една много малка част от здравословните изкушения, представени на щанда на Института по криобиология и хранителни технологии в Пловдивския панаир. Ягодите са абсолютно истински. Наричат се лиофилизирани, тъй като са първо замразени, а после изсушени под вакуум. Така запазват формата си, вкусовите си качества и всички полезни свойства. Калорични са колкото обикновените ягоди, като в броя на калориите не влиза заливката от шоколад, обясняват от института.

 

Могат да бъдат съхранявани до 5 години и са идеалният десерт за космонавти, обясни Габриела Маринова – директор на Института по криобиология и хранителни технологии. „В Космоса могат да бъдат занесени лиофилизираните храни и плодове. Даже имаме направени различни менюта с първо, второ и трето ястие. Сред ястията са супа топчета, спагети с маслини и кисело мляко с ванилия и захар за десерт на космонавтите.

 

Част от иновациите са гумени постелки за боксове за коне и за твърди подове в кравеферми. Доилен робот пък може да дои до 130 крави три пъти в денонощие.

 

Световна новост е и откритието, че тютюневите семена от сорта „Барлей” имат високи стойности на съдържание на белтъци, с което съперничат на сусамовите и маковите.

 

Натуралният имуностимулатор – пчелен еликсир, производство на плевенски пчелари, е друга световна новост, претендент за награда от „Агра”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване