03/27/15 19:51
(http://www.klassa.bg/)

ЕС иска да се премахне геоблокирането на онлайн съдържание

 Европейската комисия съобщи, че иска да премахне геоблокирането – практиката на ограничаване на достъпа до онлайн съдържание или услуга, според местоположението на потребителя. 

Вътрешният пазар и геоблокирането на територията на ЕС „не могат да съществуват заедно“,

заяви еврокомисарят Андрус Ансип.

Проблемът с геоблокирането е обект на спорове от години, защото той поставя граници онлайн, които не съществуват офлайн. Някои услуги, купени в интернет, са достъпни само на територията на страната, в която са купени. Тази практика е използвана, за да не се налага плащането за авторските права или лицензите за излъчване в други държави, пише Владислава Колчева в Smartnews.bg.

„Има две логики. Логиката на геоблокирането и логиката на вътрешния пазар. Ние трябва да направим своя избор. Двете не могат да съществуват заедно“, подчерта Ансип. 

Той обаче допълни, че тази практика е допустима в „някои случаи“. 

„Когато например в една държава е забранен онлайн хазартът, тогава геоблокирането е напълно приемливо. Ако има различия в националните законодателства и [геоблокирането] е единственият възможен начин за защита на хората в страната, то тогава е приемливо. 

Но дълбоко в сърцето си бих искал да кажа: мразя геоблокирането. Мисля, че

то е старомодно и не е честно.

Няма нужда да използваме подобни инструменти в XXI век“, заяви Ансип.

През следващите шест седмици Европейската комисия ще се опита да намери решение на тези проблеми и да предложи законодателни мерки. 

„Няма никакви илюзии. Това ще е трудна битка“, казва Ансип.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване