03/27/15 13:27
(http://pik.bg)

Комисар Николов: Контрол, а не да говорим кой язовир е опасен

Комисар Николов: Контрол, а не да говорим кой язовир е опасен

Специален контролен орган ще следи за превенцията от наводнения и за изпълнението на предписанията за безопасност. Проектът вече е внесен в Министерски съвет и предстои да бъде приет от кабинета, след което да влезе за дискусия в Народното събрание. Това съобщи в Русе главен комисар Николай Николов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението", който бе в града за среща с румънските си колеги.

"Идеята е да се въведе контрол и стига сме говорили, че този язовир е опасен, не знаем чия собственост е, кой отговаря за неговата безопасност, кой трябва да предпише. Т.е. говорим за по-голяма безопасност на хората, това е търсеният ефект", обясни Николов. Предвижда се с изменение в Закона за водите Държавната агенция по метрологичен и технически надзор да поеме функциите по единен контролен орган, който ще има за задача освен да следи експлоатационното състояние на всички язовири и съоръжения, да може да ги контролира, предписва задължителни за изпълнение мероприятия, санкционира при неизпълнение и опасно състояние, включително и извеждане от експлоатация.

В момента, докато заработи този орган, със заповед на премиера Борисов е създадена междуведомствена група , която има за задача да координира всички тези действия на областните управители, обясни Николов. Той припомни, че само 15 язовира са останали с т.нар. неустановена собственост, а "Напоителни системи" са получили задача да приведат всички опасни язовири в състояние, което не застрашава хората.

"Това състояние се постига по няколко начина - единият е сваляне на нивото на язовира до безопасно, вторият е временно извеждане от експлоатация, т.е. прокопаване на канал, който да доведе до извеждане на водата, и третият бързо възстановяване", коментира Николов. Той обясни, че във връзка с обявения оранжев код в Хасково и Смолян и жълтия код за Пазарджик, Пловдив и Благоевград са уведомени всички структури заедно с областните управители и кметовете.

"На всички критични участъци на тези места по реките, където традиционно стават наводненията, имаме наши хора, наблюдават", каза Николов. Има повишена готовност за реакция при нужда.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване