03/27/15 17:42
(http://pik.bg)

Министерството на младежта и спорта събра 80 институции на финална дискусия на проектозакона за доброволчеството

Министерството на младежта и спорта събра 80 институции на финална дискусия на проектозакона за доброволчеството

Инициираното от Министерството на младежта и спорта обществено обсъждане на проектозакона за доброволчеството събра в Театралната зала на Софийския университет "Св. Климент Охридски" повече от 100 представители на 80 различни доброволчески, граждански, младежки и неправителствени организации.

На дискусията присъстваха народните представители от 43-ото Народно събрание Хасан Адемов и Светлана Ангелова, евродепутатът Андрей Новаков, кметове на общини, представители на бизнеса и неправителствения сектор, студенти, граждани и медии.

Всички участници в срещата се обединиха около тезата, че създаването на Закон за доброволчеството, който да регламентира дейността и функциите на доброволците, е изключително важен и необходим. "С този проект на Закон за доброволчеството ние полагаме началото, но това не е окончателният текст.

Преди да влезе в Народното събрание той ще претърпи промени, за да бъде синхронизиран с всички останали закони, които имат отношение към този проект, ще бъде синхронизиран с европейското законодателство и европейските директиви, ще се съобразим и със становищата от институциите, които ще прилагат този бъдещ закон", каза народният представител и вносител на законопроекта г-жа Светлана Ангелова.

Тя припомни, че документът е влизал два пъти в Парламента, но до момента не е видял бял свят и изрази надежда, че 43-тото Народно събрание ще успее да приеме текста още на първо четене. Ангелова информира още, че между първо и второ четене работата по закона ще е най-интензивна, защото текстът трябва да се прецизира с помощта на референтите на Парламента.

"Един закон винаги може да търпи промени. Важно е той да отговаря на съвременните изисквания и да има съвременно звучене", категорична беше вносителката на законопроекта. "На днешния форум се събраха много различни хора, представители на управляващите, на опозицията, на много граждански организации, на общини, на бизнеса, на институции, на министерства, на българския и европейския парламент, на спортни, екологични, хуманитарни и образователни организации.

Постарахме се да поканим повече представители на всякакви организации, така че да чуем максимално много мнения, коментари и препоръки. Надявам се някои от тях да намерят място във финалния вариант на проектозакона. Благодарим ви за вашите предложения, мнения и затова, че сте мислили по проектозакона", с тези думи заместник-министър Калин Каменов закри дискусията и пожела успешен старт на законопроекта.

Вера Кирилова от Националния алианс за работа с доброволци изтъкна, че през 2011 гадина, когато е била Европейската година на доброволчеството, по официална статистика българите, които са полагали доброволен труд, са били 3%, а в края на 2014-та те вече са 9%. "Аз си пожелавам на всички нас да продължаваме в същия дух, повече от 50% се е увеличила активността на доброволците само за няколко години и съм сигурна, че законът ще ни даде шанс да продължим напред", посочи още Кирилова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване