03/27/15 19:49
(http://www.klassa.bg/)

НАСА изстреля балон със свръхвисоко налягане

 НАСА успешно изстреля огромен изследователски балон със свръхналягане от новозеландския Южен остров, предаде ДПА.

От американската космическа агенция се надяват, че балонът ще подобри досегашния рекорд за продължителност на полета от 54 дни.

Целта на НАСА е да покаже, че разработваните нови балони със свръхналягане могат да поддържат стабилна височина от 33 километра над Земята в продължение на до 100 дни.

Летателният апарат с тегло 2,3 тона се различава от стандартните балони на НАСА, които се издигат и спускат в атмосферата съобразно дневното затопляне и нощното охлаждане. От агенцията са посветили 15 години на разработката на технологията за балони със свръхналягане - огромни летателни апарати, наподобяващи тиква. Когато са изцяло напълнени с газ, в тях може да се побере футболно игрище.

Директорът на програмата за балони със свръхналягане Деби Феърбрадър обяснява, че изследователските летателни апарати осигуряват на учените евтин достъп до близка космическа среда, в която да тестват инструменти за бъдещо използване в космически кораби.

Балонът със свръхналягане, изстрелян от летището на Уанака на новозеландския Южен остров, се очаква да прави пълна обиколка около Земята на всеки между една и три седмици в зависимост от скоростта на ветровете, преди да кацне в Южна Америка.

От НАСА съобщават, че балонът се вижда от земната повърхност на територии в южното полукълбо като Аржентина, Нова Зеландия, Австралия и Южна Африка, най-вече по изгрев и залез слънце.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване