03/27/15 19:54
(http://www.klassa.bg/)

Почина поетът Томас Транстрьомер

 Световноизвестният шведски поет Томас Транстрьомер, носител на Нобелова награда за литература през 2011 г., почина след кратко боледуване на 83-годишна възраст, съобщиха Франс прес и ТАСС, като се позоваха на информация от издателство "Бониер".

Томас Транстрьомер, един от най-големите поети на ХХ век в света, е роден през 1931 г. в Стокхолм.

През 60-те години съвместява професията си на психолог с призванието на поет. Томас Транстрьомер е най-превежданият шведски поет.

В миналото пътува много, включително на Балканите, живее с музиката, самият той свири на пиано и орган. Прекарва много лета на остров Рунмарьо и много зими във Вестерос (градче на около 60 км от Стокхолм).

Източник: ЕПА/БГНЕС

Във Вестерос основават специална награда на името на Транстрьомер. През 1990 година Транстрьомер получава международната награда за литература "Нойщад", предшествана от множество други. Томас Транстрьомер е превеждан на повече от 30 езика по целия свят.

Малко преди да загуби говора си след тежък инсулт през 1990 година, издава стихосбирката "За живите и мъртвите".

Сред другите му стихосбирки са "17 стихотворения" ( 1954 г.); "Тайни по пътя" (1958); "Недовършеното небе" (1962); "Звуци и следи" (1966); "Да виждаш в тъмното" (1970); "Пътеки" (1973); "Балтийски морета" (1974); "Бариерата на истината" (1978); "Дивият площад" (1983); "За живите и мъртвите" (1989); "Траурната гондола" (1996); "Затвор" (2001).

От 50-те години на миналия век Томас Транстрьомер е близък приятел с американския поет Робърт Блай, който е превеждал на английски език много от творбите му. По думите на Блай, Транстрьомер притежава "странен гений за образа и умело комбинира сцени от природата и технологията, за да илюстрира един свят в преход".

"Транстрьомер е невероятно умел творец на образи, неговите метафори откриват света пред нас и го правят по-конкретен. Той пише за "Големите въпроси" - за смъртта, историята, паметта и природата", казва постоянният секретар на Шведската академия по литература Петер Енглунд през 2011 година, при обявяването на Транстрьомер за Нобелов лауреат.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване