03/28/15 17:33
(http://www.klassa.bg/)

АФП: Папата е под натиск заради скандал със свещеник-педофил

 Решението на папа Франциск да назначи чилийски епископ, заподозрян, че е защитил свещеник-педофил, го е поставило в неудобна позиция пред Ватиканската комисията за защита на детските права, съобщава АФП, цитирана от Фокус.

Няколко от членовете на новата комисия, създадена от папата за да пресече случаите на педофилия в Католическата църква, са изразили своя шок от решението, и са настояли то да бъде отменено.

Хуан Барош, който бе назначен за епископ на чилийския град Осорно миналата събота, отрича да е знаел за действията на свещеника Фернандо Карадима, някога влиятелна фигура в Чилийската църква.

Френският детски психиатър Катрин Боне, назначена в комисията, споделя, че е „разочарована“ от решението.

„Въпреки, че комисията не може да се намесва в индивидуални случаи, бих искала да се срещна с кардинал Шон О‘Майли (американския президент на комисията), за да обсъдим как да предадем нашите тревоги на папа Франциск“, коментира тя.

Папа Франциск декларира преди време, че се е посветил на целта да промени практиката подобни случаи да бъдат прикривани от Църквата, и прие лично скорошните скандали със свещеници-педофили в Испания и Италия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване