03/28/15 07:58
(http://www.klassa.bg/)

Може да има още обвиняеми за КТБ

 Нови обвиняеми може да има по аферата „КТБ”. Възможността броят на подведените под отговорност за източването на банката да се разрасне беше анонсирана вчера от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. Заедно с финансовия министър Владислав Горанов, главния секретар на МВР Георги Костов, шефа на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков, двамата новоназначени синдици в КТБ Росен Ангелчев и Лазар Илиев влязоха вчера в затворения трезор. Пак от вчера Илиев и Ангелчев вече официално са единствените представители на КТБ на мястото на квесторите Станислав Лютов и Елена Костадинчев, след като бяха вписани в Търговския регистър.

 

„Прокуратурата и аз лично съм тук на първо място, за да окажем

 

пълна подкрепа на синдиците

 

в тяхната дейност”, обясни Сарафов на влизане в централата на трезора на площад „Гарибалди” в столицата. Заместникът на Сотир Цацаров подчерта, че случаят с фалирания трезор се следи внимателно, под лупа ще бъдат гледани и резултатите от работата на синдиците. „Ако те установят в рамките на своята работа тук различни нарушения, например разпиляване на имущество, прехвърляне и трансформация на активи и собственост на банката на различни подставени лица, ние

 

няма да се поколебаем да образуваме

 

наказателни производства и да повдигнем обвинения. Било за пране на пари, било за безстопанственост“, заяви Сарафов и посочи, че ще има обмен на информация със синдиците. Зам. главният прокурор допълни, че тепърва ще се установява има ли закононарушения в банката. Сарафов припомни, че вече се води наказателно производство във връзка с КТБ. „Никой не е изключен. Всеки, който е извършил закононарушения и престъпление, ще понесе своята отговорност“, каза той във връзка с възможността да има нови обвиняеми. В прокуратурата вече бил получен и доклад от квесторите, който тепърва щял да се анализира. Сарафов допусна още възможността срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, който в момента  е в Сърбия, да започне задочен процес, докато се чака екстрадирането му у нас. „Той в момента е привлечен задочно като обвиняем, няма да се поколебаем да го изправим задочно и пред съда”, каза Сарафов. В рамките на следващата седмица в КТБ ще влезе и

 

трети синдик – най-вероятно жена

 

стана ясно още вчера. Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че освен него, ако трябва, в трезора ще бъде назначен и четвърти синдик. Причината е, че „обемът от работа, която трябва да бъде извършена, е много голям”. „Отговорността за работата на временните синдици до голяма степен е вече на правителството”, обясни още той и допълни, че финансист №1 по закон вече има пряка отговорност да следи за работата на синдиците и да наблюдава редовно отчетите им по отношение опазването на имуществото на банката.

 

Малко след това в парламента Горанов посочи, че задачата, която държавата е поставила на синдиците, е много бързо да започнат да вкарват отменителни искове срещу „всички сделки, за които имаме съмнение, че увреждат стабилността на КТБ и нарушават  равнопоставеността на вложителите”.  Финансист №1 посочи също, че ще бъде проверено доколко законни са били действията на квесторите по обезпечения в полза на банката. „Нарушаването на принципа на равнопоставеност на кредиторите си е нарушаване на финансовите закони. Опитът активи, свързани с банката или придобити с пари от банката, да бъдат отвързани от нея, което е правено още от лятото на миналата година, дава основание да мислим, че много хора са се отървали - някои справедливо, защото са  вкарали собствените пари там, други несправедливо и обвиняват екипа на банката”, отсече министърът. В отговор на въпрос колко дружества с повече от 50% държавно участие са имали пари в КТБ, той обясни, че към 30 юни 2014 г. 65 такива фирми са държали общо 247,7 млн. лева.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване