03/29/15 10:52
(http://www.klassa.bg/)

АФП: Решение на кризата в Македония-само с международно посредничество

 Нещата съвсем не вървят между правителството и опозицията, които вкараха в тежка политическа и институционална криза Македония, страна - кандидатка за присъединяване в Евросъюза от десет години, но все още не получила дата за започване на присъединителните преговори. Това се казва в анализ на Франс прес.

Досега европейското й бъдеще бе блокирано от спора с Гърция за името Македония, започнал още с обявяване на независимостта от бившата югославска федерация през 1991 г. Сега пък славянските политически водачи, мнозинство в многонационалната балканска република, застрашават още повече със своите политикански спорове сближаването с блока на 28-те.

От началото на годината диалогът между консервативното правителство на премиера Никола Груевски и лявата опозиция се изразява в публична размяна на обвинения, които не само разклащат институциите на страната, но вече тревожат Европейския съюз, който призова за безпристрастно, независимо и прозрачно разследване.

Това е опасна политическа игра, която предизвиква катастрофални съпътстващи щети. И без това крехките институции са допълнително отслабени, а страстите продължават да се разгорещяват, казва политическият анализатор Биляна Ванковска.

Опозицията, която в началото на годината бе обвинена в шпионаж и стремеж да "дестабилизира" страната, отвърна като заяви, че правителството е подслушвало 20 000 души, сред тях политици, журналисти и религиозни водачи. Премиерът бе обвинен, че е получил подкупи в размер от 20 милиона евро при сключване на контракти за строителството на две отсечки на магистрала.

Консерваторите (ВМРО) на Груевски управляват от 2006 г. в коалиция с главната партия на албанското малцинство, но не могат да преодолеят блокадата пред интегрирането на страната в ЕС и НАТО заради опозицията на Гърция, която отказва правото на съседката си да използва името Македония, което смята исторически за гръцко.

Така че властта положи усилия да отклони вниманието на обществеността в Македония (страна с население 2,1 милиона души, в мнозинството православни славяни македонци и около една четвърт албанци), която е затънала в икономическа криза, придружена от безработица от 28%).

Груевски дори размаха плашилото на "възможна междуетническа дестабилизация" между македонци и албанци, без да навлезе в подробности в твърденията си.

"Положението е много сериозно (...), посочи в изявление за печата Иво Вайгъл, словенски дипломат, председател на междупарламентарната комисия ЕС-Македония.

Царстването на консерваторите показа, че на елитите все още липсва политическа култура, че основните принципи на демокрацията са потъпкани и е установена система на авторитарен популизъм, изтъква политическият анализатор Нано Ружин.

От своя страна опозиционният Социалдемократически съюз на Македония начело със Зоран Заев отчаяно търси начини да се върне на политическата авансцена.

Опозицията отказва да участва в работата на парламента и заявява, че парламентарните избори през април 2014 са били съпроводени с "нередности". Левицата настоява за предсрочни избори, което пък премиерът отхвърля.

Опозицията търси спасителен пояс, някакво средство да дестабилизира властта или да привлече вниманието на международната общност, която като че ли не се интересува от положението в страната, добавя Ружин.

Изглежда международната общност се интересува единствено от аспекта, свързан със сигурността, и състоянието на междуетническите отношения в страната и нехае за политическия аспект, отбелязва той.

Четиринадесет години след подписването през 2001 г. на споразуменията, сложили край на шестмесечния конфликт между македонските сили за сигурност и албанските бунтовници, Македония остава на опашката в създаването на демократични институции.

Анализаторите са единодушни, че не може да се мисли за излизане от кризата "без сериозна намеса на международната общност".

Представители на властта и на опозицията ще разговарят в понеделник в Брюксел под егидата на ЕС за начините да се излезе от тази криза, предаде официална македонска информационна агенция. 

 

 

 

 

 

 

 

БГНЕС

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване