03/29/15 20:39
(http://www.klassa.bg/)

Имаш ли кафяв часовник?

 Тазгодишното издание на най-голямото изложение за часовници и бижута в света Baselworld свърши и на него бяха показани доста нови модели. Ето и четирите основни тенденции, които се очертават в бранша за тази година, според редактора от агенция "Блумбърг" Стивън Палвирънт.

Нови материали

Корпусът на този Bremont е направен от
титанова сплав Ti 6-4, която се използва в авиацията.

Времето, когато можехте да избирате само между стомана, злато и платина, е към края си. Дали това се дължи на независими малки производители, които изпробват нови материали, или на намесата на технологични гиганти на пазара на часовници, причините са най-различни. Bremont се събра заедно с Boeing, за да сложи на китката ви часовници с корпуси от титанови сплави, които се използват от авиацията. Rado представи нов вид олекотена керамика, дошла директно от Формула 1 (на долната снимка).

Напред към кафявото (и синьото)

Кафявото изглежда доста изтънчено.

 

В часовникарския бранш се смеят, че всяка година специализираните списания предсказват, че синият циферблат ще е на мода. Но кафявото все повече излиза на дневен ред, като можете да видите и часовници с доста сложни механизми с циферблат с този цвят.

Дигиталните технологии навлизат

Mondaine Helvetica No 1 се свързва със смартфона.


Швейцарската часовникарска индустрия почти беше изтрита от картата, когато през 70-те и 80-те години на миналия век пазарът беше залят с евтини азиатски кварцови часовници. Задаващата се вълна от смарт часовници е новото предизвикателство. Но този път швейцарците няма да се оставят да бъдат "изловени по бели гащи". Производители като Frederique Constant и Mondaine се готвят да пуснат на пазара часовници със стрелки, които работят с фитнес приложения на смартфона. Bulgari представи концептуален модел, който ще действа като ключ за достъп към криптирани данни. Но голямата новина е, че TAG Heuer, Intel и Google се събраха заедно, за да направят смартчасовник.

Класиката се завръща

Zenith El Primero Chronograph Classic

От години марки като Tudor и Longines примамват колекционерите със съвременни реплики на класически часовници.  Тази година носталгията е с различен вкус - брандовете създават нови модели, ръководени от естетиката, която е властвала преди 50 години. Отличен пример е  Zenith El Primero Chronograph Classic, но Vulcain Cricket с гилоширан циферблат и Carrera Caliber 6 на TAG Heuer също си заслужават. Тънки корпуси, деликатни цветови схеми и прекрасни, открити циферблати, това са отличителните белези.

Бонус:

Арнолд Шварценегер със собствена марка

Hero Terminator


Арнолд Шварценегер лансира носеща инициалите му марка часовници AS в сътрудничество с бразилския производител Magnum Group. Цените са от $565 до $2790. Моделът Hero Terminator беше избран за един от най-грозните часовници на Baselworld 2015 от Блумбърг.

"3 в 1" за $40 млн.

The Fascination

Бижутерът Graff представи най-скъпия часовник, както и едно от най-скъпите бижута, създавани някога. В модела Thе Fascination са вложени 152,96 карата безупречни диаманта, като механизмът му се маха, а на неговото място застава 38-каратов диамант, превръщайки го в гривна. Диамантът може да се носи отделно като пръстен, за което има специална "приставка".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване