03/29/15 20:51
(http://www.klassa.bg/)

Кой се скатава от гражданите?

 Освен министерствата, министър-председателят и министрите лично са задължени да имат приемно време

„Всички министри и, на първо място, министър-председателят не спазват закона и неговите изисквания като не са оповестили приемно време за граждани“, заяви председателят на „Нова алтернатива“ Николай Цонев.

След проверка на интернет страниците на министерски съвет и министерствата, се оказа, че нито министър-председателят, нито министрите са предоставили информация за приемно време с граждани и представители на организации.

„Това е законово изискване, вписано в Административнопроцесуалния кодекс и касае конкретно министрите и министър-председателя, а не целите министерства. Нека да не чуваме, че еди кой си министър не бил задължен да приема граждани, т.к. ръководеното от него министерство имало определено приемно време и той не бил длъжен“, коментира Цонев.

От партия „Нова алтернатива“ припомнят нормативните изисквания, вписани в Административнопроцедуалния кодекс и Закона за администрацията:

1. Административнопроцесуалният кодекс гласи:
Чл. 110. (3) Органите по чл. 107, ал. 1 (реф. административни органи, както и до други органи, които осъществяват публичноправни функции) са длъжни да приемат граждани и представители на организации и да изслушват техните предложения и сигнали в определени и предварително оповестени дни и часове.

2.Законът за администрацията гласи:
„Чл. 19. (1) Органите на изпълнителната власт са централни и териториални.
(2) Централни органи на изпълнителната власт са:
1. Министерският съвет;
2. министър-председателят;
3. заместник министър-председателите;
4. министрите.”

„Сега даваме публичност на този проблем с желанието министрите и специално министър-председателят да обърнат внимание и да започнат да изпълняват законовите си задължения. Ако това не се случи, следващата стъпка ще бъде да им напомним по законов ред“, завършва Цонев

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване