03/29/15 16:42
(http://pik.bg)

Летището в Горна Оряховица чества 90 години

Летището в Горна Оряховица чества 90 години

Икона „Благовещение” подари кметът инж. Добромир Добрев на директора на Летището в Горна Оряховица Петър Петров по повод 90 годишни от откриването на аеропорта. Градоначалникът бе гост на тържеството на горнооряховското летище. Честването на годишнината се провежда във важен за летището момент, когато се подготвя концесията, а от успешният й финал зависи и бъдещото му развитие, информира "Дарик".

Десетки гости, бивши служители и ветерани от авиацията се събраха в приемната зала на аерогарата за да отбележат заедно 90-я рожден ден на петото международно летище в България. Тържеството бе открито от директора на летището Петър Петров, който прочете пред гостите оригиналния текст на статията от списание „Летец”, публикувана през 1925 г. след откриването на горнооряховския аеропорт.

Директорът припомни важни факти от историята, както и по-известни личности кацали през годините на Летище Горна Оряховица. „Летището разполага с всички удостоверения и сертификати за експлоатационна годност. В момента тече подготовката за отдаване на концесия, а реализирането й ще доведе до своеобразен рестарт на икономиката в региона”, каза още Петър Петров. Директорът благодари за професионализма на всички ръководите и служители, които през годините са успели да развият и съхранят Летище Горна Оряховица.

Поздрав към присъстващите домакини и гости отправи и кметът на Общината инж. Добромир Добрев. „Нека летище Горна Оряховица да продължи да се развива и занапред през годините, и още в края на годината то да има концесионер и да заеме полагащото му се място като вход за целия регион”, пожела инж. Добрев.

Поздрав към присъстващите на тържеството отправи и заместник-председателя на Народното събрание Иван Иванов. „Когато чуя името на Горна Оряховица си представям летището, жп гарата и футболният отбор на града, каза Иван Иванов и отправи пожелание на 100-я юбилей на аерогарата всички отново да се съберат, за да се похвалят с още по-големи успехи.

От името на министъра на транспорта Ивайло Московски, поздрав към домакините и гостите отправи Димитър Тарлев от Главна дирекция Гражданска въздухоплавателна администрация. Дияна Попова поздрави присъстващите от името на ветераните от Гражданската авиация. За празника бяха получени и поздравителни адреси от евродепутата Ева Паунова, от народните представители инж. Клавдия Ганчева, Евгени Стоев, Марияна Бояджиева, от представители на различни организации, както и на структури, свързани с авиацията и др.

Сред официалните гости бяха още областният управител проф. Пенчо Пенчев, кметът и председателят на ОбС на Лясковец д-р Ивелина Гецова и Даниела Арабаджиева, зам.-кметът на Община Горна Оряховица Йорданка Кушева, главният директор на ГДГВА Минчо Цветков, директорите на летищата във Варна и Пловдив, председателят на Съвета на директорите на „Летище Горна Оряховица” АД Мариана Костадинова и много други. Акцент в честването бе изложбата на детски рисунки, посветени на 90-та годишнина от откриването на Летище Горна Оряховица. Творбите на децата участваха в тематичен конкурс, обявен съвместно от Летището и Община Горна Оряховица. В конкурса бяха представени над 160 детски рисунки. Днес, гостите на 90-та годишнина на летището имаха възможността да разгледат творбите на малчуганите. Дните преди честването бяха обявени за „Дни на отворените врати”, когато деца и ученици от детските градини и училищата имаха възможността да посетят летището и да разгледат летателните апарати.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване