03/29/15 11:14
(http://pik.bg)

Мерджанов: Безпомощността на държавата при казуса „КТБ“ е факт

Мерджанов: Безпомощността на държавата при казуса „КТБ“ е факт

Безпомощността на държавата при казуса „КТБ“ е факт, но трябва да се проследи целия път на развитие и създаването на тази банка – при кои правителства и по какъв начин тя достигна размери, които очевидно не съответстваха на капиталовата адекватност, каза депутатът от БСП Атанас Мерджанов в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР.

Главните длъжници на обективност и светлина по процеса са правораздавателните органи. Те са овластени и са длъжни да дадат достатъчно информация, както и претенциите към органите на сигурността. В този смисъл, всички държавни институции са в дълг, като се започне от УС на БНБ, но както виждате и до този момент не сме получили обективен отговор, добави той. Мерджанов заяви, че се надява наистина да се разреши на прокуратурата да разваля приватизационни сделки. По отношение на новия председател на Сметната палата Цветан Цветков, депутатът каза: Цветан Цветков е един добър професионалист.

ПГ на БСП гласува „въздържал се“ за това предложение, защото начинът, по който се прекрои Законът за Сметната палата създаде отново усещането за политическа намеса. Мерджанов коментира и Закона на НСО: Този Закон трябва да отговори тъкмо на тези подозрения  и изисквания  на обществото към една от специалните служби, а дали тя трябва да бъде специална е въпрос на уреждане на нейния статут. Моето твърдение, че сегашният проект на закон фактически идва да уреди статуквото е съвършено обективен. Има няколко въпроса, с които ние не сме съгласни.

Първо – защо трябва да бъде подчинена на президента тази служба. Второ – защо службата трябва да бъде военизирана. След това – обхватът на охраняваните лица и по какви критерии се определят те. Не на последно място съмненията, че тази служба, която е наясно с навиците на всеки един от охраняваните лица дали не би се изкушила да използва информацията и за други цели. Мерджанов коментира и приетите вчера промени в устава на БСП: Мерките за организационно и политическо укрепване и въздействие към структурите няма как да минат без промени в устава. Все пак въпреки изразените критични мнения и становища промените в устава бяха гласувани с няколко гласа въздържали се и един-два против, което ни дава основание да смятаме, че на конгреса те ще бъдат подкрепени сериозно.

По отношение на поправката, популярна като „анти-Станишев“, Мерджанов коментира: Г-н Станишев като президент на ПЕС помага за процесите в БСП. Противното би било нелогично. Мисля, че повечето бяха спекулации с тази поправка в устава. Тя не е „анти-Станишев“, тя практически визира председателите на всички равнища – от общинско до национално. Дори самият председател на партията г-н Миков предложи тя да отпадне в частта за Националния съвет, но това не се прие от пленума. Въпросът за състоянието на партията, участието на БСП в управленията все още не е съвсем доизказан. Вероятно на един по-късен етап ще последва и такъв по-специфичен и искрен анализ, защото той трябва да очертае смисъла и значението на нашето участие във властта и отговорността, която носим към българското общество.

Изборите бяха достатъчно тежка оценка за това, което се опитахме и това, което не успяхме да направим, коментира Мерджанов и добави: Ние, без верен критичен поглед на нашите действия, няма как да вървим напред. Едновременно с това ние твърдо държим на всичко онова, което успяхме да сторим в социалната политика, макар и за година и няколко месеца. Смятам, че сега управляващите за 4 години не биха могли да постигнат толкова, тъй като виждаме как се заложи новият бюджет, виждаме какъв огромен външен заем се тегли, виждаме неяснотата в провеждането на реформите, за които толкова много декларираха реформатори и представители на ГЕРБ. Това съществени неща, които няма как да не отличат и да не дадат предимство на нашите действия, макар и толкова оспорвани. Заместник-председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред в ЕП Илияна Йотова и заместник-председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов организираха двудневна работна среща “Бежанците - от Европейски стратегии към национални и местни политики“.

По повод на срещата, Мерджанов коментира: Европейските представители във вчерашната визита на бежанските лагери достатъчно позитивно оцениха редица усилия, които българската държава направи през последните 2 години и практически овладя първата вълна. Направено е немалко специално от органите на Гранична полиция, на Държавната агенция за бежанците.

Според нас този въпрос не бива да се използва за тясно партийни цели. Това е едно общо предизвикателство към ЕС и в конкретния случай България като крайна граница на ЕС е силно потърпевша, каза той. За следващия планов период във връзка с посрещането на бежанска вълна за България са предвидени едва 10 млн. В пресата излязоха  много справедливо критични статии за това, че в сравнение с прибалтийските държави ние получаваме 53 пъти по-малко средства на бежанец за неговата издръжка. /…/ Нашите усилия бяха действително да създадем това усещане у европейците за необходимостта за осигуряване на повече средства и ресурси, тъй като това е общ европейски въпрос. Освен това, нашето изискване за твърдо разглеждане на Дъблинското споразумение и за квотно разпределение на бежанците между всички държави-членки на ЕС, обясни Мерджанов. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване