03/29/15 11:14
(http://www.klassa.bg/)

Преместихме часовника с един час напред

 Точно в три часа през нощта преминахме към лятното часово време. Промяната е в изпълнение на постановление номер 94 на Министерския съвет от 13 март 1997 г., припомнят от Българския институт по метрология.
Агенция „Фокус” припомня: Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин, който пише писмо до редактора на вестник „Парижки журнал” през 1784 г. Темата за първи път сериозно се предлага от Уилям Уилет в „Пилеене на дневна светлина:”, публикувана през 1907 година, но британския парламент не го приема. В периода 30 април – 1 октомври 1916 година се въвежда лятното часово време от германското правителство по време на Първата световна война. Скоро след това и Великобритания въвежда лятното време от 31 май до 1 октомври 1916 година.

Самата система на лятното часово време е с цел спестяване на разходите за осветление, увеличавайки използването на дневната светлина.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване