03/29/15 16:26
(http://www.dnevnik.bg/)

Хиляди демонстрираха срещу тероризма в Тунис (видео)


Хиляди тунизийци и някои от световните лидери се включиха в шествие срещу тероризма в Тунис. То е в памет на жертвите на смъртоносния атентат в музея "Бардо", извършен на 18 март. При нападението убити 22-ма души, 21 от които са чуждестранни туристи, а един е местен полицай.

Според полицията в шествието са се включили над 12 хиляди души. Демонстрантите се отправиха от площад "Баб Саадун" до музея "Бардо", скандирайки "Тунис е свободна страна, долу тероризма!". Към тях се присъединиха и президентът Бежи Каид Есебси, френският държавен глава Франсоа Оланд и италианският премиер Матео Ренци, президентът на Габон Али Бонго, палестинският му колега Махмуд Абас и други чуждестранни лидери.

Подобно шествие срещу тероризма с участието на световни политически лидери се състоя в Париж на 11 януари в памет на жертвите на атентата срещу сатиричния седмичник "Шарли ебдо".

По рано днес бе съобщено, че тунизийски военни са ликвидирали лидера на групировката, която извърши атентата срещу музея. Премиерът Хабиб Есид заяви, цитиран от ТАСС, че снощи са ликвидирани "ключови елементи от групировката "Окба ибн Нафаа" начело с Локман Абу Сахр".

По-рано полицията съобщи, че деветима екстремисти са убити при спецакция в района на Гафза, при която също са иззети оръжия и експлозиви.

Алжирският екстремист Халед Чаиб, известен още като Локман Абу Сахр, е свързван с повечето от последните терористични нападения в Тунис. Отговорност за атентата в музея "Бардо" поеха джихадистите от "Ислямска държава", но тунизийското правителство смята, че зад атаката стои базираната в планините при границата с Алжир местна група "Окба ибн Нафаа", отбелязва БТА.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване