03/29/15 18:19
(http://www.klassa.bg/)

Цветан Василев: Сделка с LIC33 ще има, ако се покрият задълженията на компаниите към КТБ

 Сделка с регистрираната в Люксембург LIC33 ще има, когато дружествата, които бяха купени (БТК, "Дунарит", "Авионамс", ГАРБ, НУРТС и "Фърст диджитал"), погасят дълговете си към Корпоративна търговска банка (КТБ). Това е условието на сделката, което банкерът Цветан Василев е поставил на Пиер Луврие, става ясно от интервю на Василев пред сайта "Гласове".

След кратко затишие Василев, който се намира в Сърбия и наскоро съдът там отказа да го екстрадира, отново говори за отношенията си с депутата от ДПС и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски, за управителя на БНБ Иван Искров, който е бил предупреден за предстоящите проблеми на КТБ и за среща на Василев с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Василев критикува прокуратурата и твърди, че е бил подгонен, защото се бил опълчил срещу системата.

По повод сделката с LIC33 банкерът отрича продадените предприятия да са негови, но потвърждава, че  сделките за тях са финансирани с пари от КТБ.

"Групата от дружества, които се продават, имат определен обем от дългове към КТБ. Условието да има сделка, което поставих на г-н Луврие, е да погаси дълговете на тези дружества към банката. Това е много важно да се знае и искам да акцентираме силно върху него. Аз ще бъда първият, който ще развали сделката, ако той не направи това. Връщането на дълговете е conditio sine qua non, без което няма сделка", казва Василев. Той обяснява: "Всичките тези активи са придобити чрез SPV - специални компании, които се финансират от банката с цел управление на проекти. Тези инструменти бяха в основата на стратегията, която ние предприехме още в самото начало след закупуването на Корпоративна търговска банка и която следвахме успешно до нейния изкуствено предизвикан фалит."

От думите му става ясно, че Василев е предложил активите, предмет на сделката с LIC33, да бъдат одържавени срещу преструктурирането на банката.  Предложението му е било отхвърлено от правителството и от БНБ.

За този план гуверньорът на БНБ е бил уведомен на обяд в централната банка, става ясно от думите на Василев.

"Иван Искров е несериозен сам по себе си. Той трябва да си спомни нашия обяд в края на май, когато го предупредих, че срещу банката се готви атака и че той трябва да бъде на мястото си, защото гуверньорът би трябвало да е независим - за това е избран - а не да е поддатлив на влияния от страна на прокуратурата, МВР, политици и групировки…"

Управителят на БНБ Иван Искров го пита дали знае какво прави.

"А аз му отговорих: Знам какво мога да направя, но по-важното е какво можеш да направиш ти, за да предотвратиш последствията от тази атака. Това се случи на обяд в централната банка, въпреки че той отрича и твърди, че не се е виждал с мен", казва още Василев.

Освен с Искров Василев се е срещнал с тримата лидери на трите водещи политически партии. Той не споменава кои са те освен срещата с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Тя се е състояла на 6 юни 2014 г. "И го предупредих, че нещата могат да станат катастрофални. Не толкова за мен и за банката, колкото за държавата." Попитан каква е реакцията на Борисов, Цветан Василев не дава конкретен отговор, а говори за начина, по който са се срещнали.

"Първо не искам да ви казвам по какъв "криминален" начин се добрах до него. Той се страхуваше да се срещне с мен, защото бях следен абсолютно незаконно. Без повдигнато обвинение, без нищо. Абсолютно незаконно бях следен от всички органи и от всички спецслужби. Засега няма да кажа какво си говорихме."

Впоследствие за лидера на ГЕРБ не става дума. По думите му всички лидери на партии са избягали отговорност. Към тях той се обръща, след като е бил заплашен в прав текст, че ако не прехвърля дялове от определени компании, ще атакуват банката. 

Подробности по сделката с LIC33 бяха обявени на пресконференция във вторник. По думите на Пиер Луврие, шеф на компанията, продавачът е получил 1 евро, а компанията се задължава да покрие дълговете на дружествата за общо около 900 млн. евро. Вчера беше съобщено, чеНационалната агенция за приходите е запорирала дялове в шестте компании.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване