03/31/15 17:58
(http://pik.bg)

Калфин увери: Предвиждаме пенсиониране на 65, не по-късно

Калфин увери: Предвиждаме пенсиониране на 65, не по-късно

40% по-високи пенсии и падане таванът на пенсиите в обозримо време предвижда социалният министър Ивайло Калфин. Тази прогноза той направи в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

Броят на пенсионерите ще се увеличава, броят на активните и работещите хора ще намалява, допълни още той. Трябва да си даваме сметка за това, което се случва, и да си даваме сметка как пенсиите могат да се увеличат, подчерта Калфин. Това, което предвиждаме, е възрастта за пенсиониране на третата категория труд да достигне до 65 г., не по-късно, категоричен бе министърът на труда и социалната политика. По отношение на събираемостта има още една-две мерки, които ще се предлагат.

От разходната част също търсим максималното затягане, акцентира Ивайло Калфин и се аргументира: „Половината пенсионери са се пенсионирали по инвалидност. Тук не става въпрос да спестяваме от средства по ТЕЛК, но да се обърнем към онези, които имат най-голяма нужда“. Трябва да помислим кои мерки ще са най-полезни – такива, които ще консолидират прихода, отбеляза Калфин.

Да имаме възможност за ранно пенсиониране иска още Ивайло Калфин и подчерта: „Този, на който му се налага да се пенсионира година по-рано, да го направи с по-малка пенсия".

За първа и втора категорично труд също търсим решение, увери министърът. Трябва да има промени, категоричен бе Калфин.


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване