03/31/15 13:09
(http://pik.bg)

Мария Габриел: Действията на ЕС за защита правата на жените в Афганистан стабилизират страната

Мария Габриел: Действията на ЕС за защита правата на жените в Афганистан стабилизират страната

Комисията по правата на жените и равенството между половете прие с голямо мнозинство проектостановището на ръководителя на българската делегация в Групата на ЕНП и заместник-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел относно настоящата политическа ситуация в Афганистан. Това съобщиха от пресофиса на евродепутата.  В приетия текст тя подчертава необходимостта от свободно и сигурно участие на жените във всички сфери на обществения живот, както и тяхната ключова роля за стабилизирането на страната. На следващ ред се съсредоточава върху достъпа на жените до образование като решаваща предпоставка за ефективното им участие както в публичния, така и в политическия живот.

Друг основен момент, на който Мария Габриел обръща внимание, е предизвикателството за подобряване на достъпа до една напълно реформирана правосъдна система и борбата срещу насилието над жени. Неотдавна Върховният представител на ЕС Федерика Могерини поде две инициативи в подкрепа на жените в Афганистан. Най-малко 30 афганистански жени ще бъдат обучени в административни институции в Европа като част от програма за обмен между афганистанското министерство на външните работи и на Европейската служба за външна дейност. ЕС взе решение да вложи 2,3 милиона евро за финансиране на план за засилване ролята на жените в превенцията за предотвратяване и разрешаване на конфликти в Афганистан.

„Действията на ЕС в защита на правата на афганистанските жени са важен принос за стабилизирането и развитието на страната. Без участието на жените не може да се реализират устойчиви политики, нито да се постигнат икономическо и социално развитие, от които се нужда Афганистан. Участието на жените е ключова инвестиция в бъдещето на страната”, коментира след гласуването докладчикът Мария Габриел. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване