03/31/15 21:16
(http://pik.bg)

Мика Зайкова: Мизерни пенсии, палиативна реформа

Мика Зайкова: Мизерни пенсии, палиативна реформа

Предложението на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин за пенсионната реформа е палиативно решение в отговор на демографската криза и нивото на доходите на българите. Защото този осигурителен фонд за пенсии никога няма да се напълни и няма да бъде достатъчен.

Дори и в този вариант няма как да не се посяга към бюджета за доплащане на пенсиите, тъй като доходите на българите са много ниски, има 45% сива икономика и не са запушени пробойните на системата. В предложението на Калфин само се правят някакви намеци по отношение на ТЕЛК-овете, на инвалидните пенсии. Да, но системата има стотици други пробойни и на мен ми се струва, че при 3 месечните срещи по темата трябваше да се направи пълен анализ и да се отстрани изтичането на средства. Калфин не ни предлага реформа, то е продължение на реформата.

Ще се спра на пробойните в системата. Първата е свързана с корупционните практики при отпускането на инвалидните пенсии. Те са продиктувани не от това, че българинът е мошеник, а защото пенсиите са невъобразимо мизерни. Убедете се сами - повече от половината пенсионери у нас получават пенсии под прага на бедността или около него. Това означава, че те са в риск и няма откъде другаде да си набавят липсващите средства. Втората пробойна е по отношение на регламентите за ранното пенсиониране.

Не става въпрос то да се премахне, а да се извадят от тази група т.нар. шапкари, стоящи на бюро в МО и в МВР. Няма логика чиновничките, които стоят на гише и ни вземат парите за глобите в КАТ, да бъдат в режим на ранно пенсиониране - откъде накъде! Предишният министър на МВР каза, че ще направи стъпка в тази посока, но този темп се оказа твърде бавен. Работещите и воюващите на терен, редовите полицаи и тези, чийто живот е в опасност при изпълнение на задълженията им, трябва не само да бъдат ранно пенсионирани, но и да бъдат подобрени условията им за работа.

Редно е тези хора да имат и добри доходи. Следващата пробойна са всички неприсъщи плащания в пенсионната система. Предстои скоро плащане на великденски добавки за пенсионерите. Това е хубаво, но такива трябва да получат всички, а не само тези от тях с пенсии под 286 лв. Защото питам - а тези с 287 лв. богати ли са, че да бъдат лишени от тях? И трябва да се знае, както коледните, така и великденските добавки са форма на социално подпомагане. Такива пари трябва да дойдат от фондовете на социалното подпомагане, а не от осигурителната система.

Не е за пренебрегване и още един кризисен момент. Мнозина българи имат възрастта за пенсия, но нямат необходимия стаж, поради вечните шоково-пазарни политики, които изхвърлиха много българи от работа, а други просто не ги осигуряват. Такива не могат да вземат дори и половин пенсия, получават т.нар. социална пенсия и те никак не са малко. Повечето от тях чакат да станат на 65 г., за да вземат едни обидно дребни пари, а сега тази възраст ще бъде вдигната на 70 г. Нека се знае - социалната пенсия не е продукт на осигурителната система, тя е социално подпомагане.

В предложението на Ивайло Калфин има няколко уловки. Той говори, че ще се увеличава плавно възрастта за пенсиониране, до 2037 г. за жените, но ще увеличава не толкова плавно стажа, който се "дърпа" с 10 г. напред. Не го приемайте като груба, а като лека ирония, но бих казала на днешните млади: при тази тенденция трябва да сте благодарни, ако един ден се пенсионирате на 70 г. в България.

А днес, при тази безработица как се осигурява искания от нас трудов стаж за пенсиониране? Интересува ли се някой? Прибавете и отчайващия икономически растеж, намаляването на чуждите инвестиции и нерадостния хал на бизнеса - какво излиза накрая? Няма да ви плаша, но безработицата се очертава да бъде хронична за България и тя ще продължи не до 2017 г., а може и до 2050 г., ако не се пребори сивата икономика, която изяжда осигурителния доход. Какво казва г-н Калфин за начина на изчисляване на пенсиите.

"Ще предложа увеличаване от 1 януари 2017 г. тежестта на една година осигурителен стаж при изчисляване размера на пенсиите размер – минимум размера на швейцарското правило, до достигане на коефициент от 1.5 на сто", каза той. Ще повторя, че за мен предложението на г-н Калфин не е реформа, а нейно продължение и не знам как ще реагират социалните партньори - работодатели и синдикати. Но ще чакам да видя окончателния вариант в края на април и тогава ще коментирам отново. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване